АБРО с позиция за спазването на професионалната етика

  • 19 април 2017 19:50

  • 1532
  • 2
АБРО с позиция за спазването на професионалната етика
© Gettyimages

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО вярва, че взаимоотношенията между медиите, както и между медиите и медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията, съобщиха от асоциацията.

Дейността на членовете на асоциацията се ръководи от закона и Етичния кодекс на българските медии.

Според Закона за радиото и телевизията доставчикът на медийни услуги в лицето на своя ръководен екип носи редакционната отговорност и упражнява ефективен контрол върху избора на съдържанието на програмата. Първо и основно правило от Етичния кодекс е задължението за точност. Задължението цели предоставяне на обществото на точна и проверена информация, препятства преднамереното скриване или изопачаване на факти, вменява задължение за разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Етичният кодекс също ни задължава да проверяваме информацията преди нейното оповестяване, да се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки, напомнят от АБРО.

Считаме спазването на тези правила за основно изискване и стандарт на работа. Отговорността, която медиите носят е не само пред закона, но и пред доверието на зрителите. Тази отговорност, гарантирана от вътрешните процедури и стандарти за проверка определя решенията на медиите и по отношение на съдържанието на програмата. Налагането на високи стандарти в работата на журналистите, проверката на точността на информацията, изискванията за дискусия по методите за събиране на информация, не може да бъде приравнено с цензура – тема, която е изключително важна за обществото и медийния пазар.

Медиите, членове на АБРО, са създали екипи от високо ценени журналисти, които са пример за смелост и упорство в търсенето на истината, на точната и проверена информация. Това са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност, които изграждат авторитета на професията. Медиите задават и спазват високи професионални стандарти за работа. Част от този професионализъм е и спазването на взаимно уважение, честна конкуренция, въздържане от увреждане на доброто име на колегите и запазване на авторитета на журналистическата професия, към което АБРО призовава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1532 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ко

2017.04.20 | 09:53

2
кви сте вие бе поръчкови драскачи !
Вземете Мерки С/у НОВА

2017.04.20 | 09:53

1
С техните поръчкови интервюта, спестяване на неудобни въпроси и неизслушване на страните в спора+ откази от даване право на отговор

Добави коментар

Водещи новини