БСП иска изслушване на трима министри заради урана във водата в Хасково

  • 19 април 2017 16:39

  • 3348
  • 1
БСП иска изслушване на трима министри заради урана във водата в Хасково
© Novini.bg

“Настояваме да се проведе изслушване на 21 април 2017 г. на министъра на здравеопазването, министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението. Въпросът е от голям обществен интерес”.

Това се казва в искане от ПГ на „БСП за България” до председателя на НС Димитър Главчев във връзка със завишеното съдържание на уран във водата в Хасково. Групата народни представители припомнят, че директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ информира  Регионалната здравна инспекция – Хасково и управителя на „ВиК“ ЕООД – Хасково за наличие на завишено съдържание на естествен уран в мониторингов пункт за подземни води от националната система за мониторинг на околната среда ПС „Хасково-І“. Те подчертават, че Басейновата дирекция е препоръчала прекратяване или максимално ограничаване на ползването на водоизточника с цел ограничаване на риска на здравето на хората при консумация на вода за питейно-битови и промишлени цели.

„На 13.04.2017 г. Междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата за гр. Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели. Дава препоръки на РЗИ - Хасково, ВиК оператора и община Хасково да осигури с вода детските и учебни заведения. Тези действия са извършени едва 5 месеца след констатираните превишения на допустими стойности на вредни вещества в питейната вода”, пишат още депутатите от левицата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2017.04.19 | 23:56

1
БСП на съд заради 60-годишно прикриване на Урана в Хасково... И за геноцид над невинните българи в Хасково.

Добави коментар

Водещи новини