Любомир Стефанов: Борисов си взе поука, има няколко варианта за управление (аудио)

  • 19 април 2017 15:40

  • 5925
  • 5
Любомир Стефанов: Борисов си взе поука, има няколко варианта за управление (аудио)
© Фейсбук

Декларациите на партиите при откриването на 44-то Народно събрание бяха фототипни, сякаш бяха писани по предварително формулирани точки. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

От една страна това е позитивно - добре е във времена на несигурност да виждаме, че като че ли се промъква консенсус между българските политически партии за това какво се случва на държавата и какви политики трябва да бъдат формулирани за решаването на тези въпроси. Ако това е реалността, ако всички са започнали поне да гледат в една посока – прекрасна новина за българската демокрация. От друга страна, малко се съмнявам да сме стигнали до този етап, защото виждаме по тона и реакциите на лидерите, че като че ли все още не са излезли от тона и емоциите на предизборната надпревара, което се надявам скоро да се случи, тъй като има страшно много работа за вършене, заяви Стефанов.

Крайните риторики от парламентарната трибуна, по-специално на един от лидерите на Обединените патриоти – Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, и на лидера на ДПС Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, ги виждам като препотвърждаване на ангажиментите към електоратите им, не толкова като пречка за бъдещо сътрудничество, колкото и парадоксално да изглежда. Борисов – бившият бъдещ премиер, нееднократно е заявявал как само от ДПС получава подкрепа за ключови законопроекти в ключови моменти. Смятам, че тази практика ще продължи. На Обединените патриоти ще им се наложи да преглътнат това, ще бъдат вкарани в капан, особено когато трябва да се гласува закона за държавния бюджет – в крайна сметка те говорят, че България е над всичко. Виждам сценарий, при който по ключови законопроекти се формира едно доста стабилно мнозинство. И на БСП ще се наложи да кооперират, тъй като когато се обсъждат някакви мерки за новите стратегически реалности в България, външнополитическите приоритети, БСП не може да стои отстрани, да критикува и да се прави, че това не се случва и да предлага изцяло паралелен вариант на реалност. Реалността е тук и сега и партиите трябва да работят с нея. Това какво можело да бъде, няма никакво значение, тъй като гражданите казват какво иска да бъде, коментира политическият анализатор.

Според Любомир Стефанов с приетата от ГЕРБ и Обединените патриоти управленска програма има категорична заявка за пълен мандат на правителството. Не виждам в обозримо бъдеще това да не се случи. Заради предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз България трябва да се мобилизира. Това означава, че и опозицията трябва да сътрудничи. Тя е опозиция, но представлява български граждани, и България ще председателства Европейския съюз, а не ГЕРБ, не ДПС, не БСП, не партия "Воля". Не казвам да не посочват кусури, но да посочват, предлагайки начини за коригирането им. Другото, което се забелязва, е, че поучили се от практиката на груповите рамкови споразумения от предишния мандат с Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, този път Борисов и ГЕРБ подписват индивидуални споразумения с всички партии от коалицията Обединени патриоти, подсигурявайки се по този начин, ако някоя от тях излезе, да прибавят четвърта или пета партия към коалицията. Това е абсолютно стратегически оправдан ход – за да може да влезе "Воля" например, ако някоя от партиите от Обединените патриоти реши да не участва. Това е много ясен знак към тях. Но и самият факт, че и те приемат подобно споразумение, означава че разбират, че отговорността е индивидуална. Наивно е да смятаме, че Борисов има само един вариант за управление – винаги има вариант B и С, има и вариант за правителство на малцинството но това вече е кризисният вариант, каза още пред Novini.bg политологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5925 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мутроландия

2017.04.20 | 06:01

5
веднага изпълзяха някакви мафиоти..
ПЕПЕЛЯШКА

2017.04.20 | 06:00

4
ОФ,ТОЛКОВА МНОГО РАБОТА ИМАТ,ЧАК ДА ГИ СЪЖАЛИШ.А ЗАЩО НЕ СЕ РАЗБИРА,ЧЕ РАБОТЯТ.БУКВАЛНО НЯМА УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИ .КАЗВАТ ЧЕ ЩЕ ГИ ВДИГАТ ОТ 1ЮНИ А ЦЕНИТЕ ВДИГНАХА ОТ 1 АПРИЛ И КАКВО СТАВА ТАНТО ЗА КУКУРИГУ.ГОЛЕМИ СТЕ ЛЪЖЦИ.ИНТЕРЕСУВАТЕ СЕ САМО ОТ СОБСТВЕНИТЕ ВИ ЗАПЛАТИ.А НАРОДА Д

2017.04.20 | 06:00

3
да , постигнаха рая за ДС свиркаджиите и мафиот-бизнесмените

2017.04.19 | 23:46

2
ТИХО КОМУНИСТ!

2017.04.19 | 23:45

1
взе си поука, вече комунистите с вазелин ги чука

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини