Харесайте facebook страницата ни

Илон Мъск изстрелва BulgariaSat-1 през май

© Facebook

Вече е насрочено изстрелването на българския спътник BulgariaSat-1. Във втората половина на май ракета-носител Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX ще изведе в орбита апарата, собственост на тв компанията "Булсатком", пише nauka.offnews.bg.

Това ще стане от космодрума Кейп Канаверал, Флорида.

Спътникът е готов отдавна, но извеждането му се забави след инцидент с Falcon-9 в края на миналата година на стартовата площадка, който обърка графика на SpaceX.

Снимка: www.spacex.com/missions

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 премина успешно последния щателен тест в началото на септември.

Снимка: spaceflightnow.com/launch-schedule/

Тогава проверката обхвана формата на антените и тяхната възможност да осигурят необходимата мощност за предаване и получаване на сигнали от точно зададено от контролния център в България място на земята.

На геостационарна орбита, на 36 000 км. над земята, BulgariaSat-1 ще получава и предава различни видове данни през приемници на земята чрез радиовълни с цел да осигури на потребителите на Булсатком висококачествени телевизионни и комуникационни услуги. Проведеният тест симулира разстоянието, което трябва да се измине, и потвърждава, дали обсега на покритие е правилно дефиниран и дали сателитът ще работи акуратно спрямо заложените цели след като пристигне на определената му геостационарна позиция.

Производителят на сателита, водещата в сектора компания Space Systems/Loral (SSL) съобщи, че BulgariaSat-1 е завършил успешно проверката на антените, с което приключва фазата на тестване.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
(гост)
26.04.2017 | 08:35

Дали ще работи поне един месец?

Рейтинг:
 
3
Доброжелател (гост)
01.05.2017 | 13:06

Желая успех. Напред България.

Рейтинг:
 
1
 
Добави Коментар