Световна седмица на първичните имунни дефицити

  • 19 април 2017 14:41

  • 7774
  • 0
Световна седмица на първичните имунни дефицити
© Getty Images (Архив)

В периода 22-29 април 2017г., УМБАЛ „Александровска” отново ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) в партньорство с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити.

По този повод, в периода 24-28.04.2017г., новооткритият Експертен център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска“ организира кампания с безплатни прегледи на хора, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:

- Четири или повече отита в рамките на 1 години

- Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година

- Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект

- Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/ 1 пневмония за година при възрастни

- Забавено физическо развитие при новородени и малки деца

- Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи

- Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция

- Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията

- Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)

- Хронична диария с редукция на тегло

- Повтарящи се вирусни инфекции

- Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството

Прегледите за лица над 18 години ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по клинична имунология, ситуиран в сградата на Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“, 2-ри етаж, от 11.00 до 14.00ч. Предварително записване и информация на тел. 0877 570898 между 9.00 и 16.00ч.

Прегледите за лица под 18 години ще се извършват в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ «Александровска», от 11.00 до 13.00ч. Предварително записване и информация след 20-ти април на тел. 02/ 9230 357 между 8.00 и 15.00 ч.

Тъй като първичните имунни дефицити могат да се презентират като „чести“ инфекции, липсата на осведоменост означава, че между 70 и 90% от болните с ПИД остават недиагностицирани, като техните лекари лекуват инфекциите, свързани с ПИД. Като реакция към спешната нужда за повишаване на информираността за тези заболявания, на 26 април 2017г. от 12.30 до 14.00 ч. специалистите по клинична имунология на „Александровска“ организират семинар за ОПЛ под мотото „ТЕСТВАЙ, ДИАГНОСТИЦИРАЙ, ЛЕКУВАЙ“ в аудиторията на 28-ми ДКЦ. На семинара ще бъдат обсъдени особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор с примери от медицинската практика.

Експертният център в УМБАЛ „Александровска“ заедно с Международната фондация „Джефри Модел“ и с подкрепата на световната мрежа от организации за първични имунни дефицити се стреми да осигури лесен достъп до информация и терапия – антибактериални и антимикотични антибиотици, заместителна терапия с имуноглобулини и С1-естеразни инхибитори и други. От започването на дейността му до сега са диагностицирани 18 нови пациенти с първични имунни дефицити. Създаден е и Национален регистър на пациентите с редки заболявания – първични имунни дефицити, в който досега са регистрирани 187 пациенти.

Глобалната кампания за повишаване на информираността по въпросите на първичните имунни дефицити се провежда от 2011 година под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай“. Тази година Световният ден на имунологията 29 април е посветен на „Имунните дефицити като причина за възникване на алергични състояния при възрастни и деца.“

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини