Британският парламент гласува искането на Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори

  • 19 април 2017 06:54

  • 3560
  • 0
Британският парламент гласува искането на Тереза Мей за предсрочни парламентарни избори
© gettyimages

Британските депутати ще гласуват днес за организирането на предсрочни парламентарни избори на 8 юни, поискани от премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, с мотива, че иска да са й развързани ръцете в преговорите за Брекзит, съобщи БТА, цитирайки АФП.

Парламентарният дебат ще започне към 14,30 часа българско време и според британски медии няма да трае повече от 90 минути. Очаква се предложението да бъде гласувано в 16 часа. Мей трябва да получи съгласието на две трети от долната камара на парламента в Уестминстър, за да призове британците към изборните секции три години предсрочно. Най-вероятно няма да има проблем да си го осигури, тъй като лидерът на основната опозиционна формация, Лейбъристката партия, Джереми Корбин изрази подкрепа за предсрочните избори, макар и главата му да виси на косъм.

Лейбъристите изостават с 21 процента от консерваторите в последните сондажи и ако "претърпи тежко поражение, Корбин ще си тръгне", прогнозира Уин Грант, преподавател по политически науки в университета "Уоруик". Слабост, от която Мей иска да се възползва, за да затвърди мнозинството си, което в момента е 17 места. След като месеци наред отричаше да иска да разбърка изборния календар, за да не създава допълнителна политическа нестабилност на фона на неизвестността около Брекзит, тя обясни, че противниците й не са й оставили друг вариант, освен да свика избори.

Междувременно говорител на консерваторите заяви пред в. "Дейли телеграф" и други британски медии, че Мей няма да участва в дебати, защото "изборът на тези избори е ясен". По думите му гласоподавателите имат избор между "силно и стабилно ръководство в лицето на Мей и консерваторите, защитаващо националния интерес, и слабо и нестабилно коалиционно правителство, предвождано от Джереми Корбин", предаде ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини