Улесняват наемането на атрактивна земя с търгове

  • 18 април 2017 15:28

  • 1497
  • 0
Улесняват наемането на атрактивна земя с търгове
©

Фермерите влязоха в сериозна конкуренция за наемането на атрактивна земя в цялата страна. Досегашната практика на крупните собственици беше да договарят условията пряко, но за фермерите излиза много по-ефективно да предложат сами рентата за желаната земя и затова интересът към търговете за наемане на земя се увеличава. Инициативата дойде от лидера в бранша – Агрион.

„Дни преди крайния срок – 21 април, отчитаме сериозен интерес. Оферти поддават както големите арендатори, така и по-малките, които тепърва искат да влязат в нови землища или да окрупнят парцелите си”, коментираха експертите. За всеки от парцелите в Агрион търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип. „Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, допълват от дружеството. Документи в търговете подават все повече от по-дребните земеделци, които искат да влязат в различни землища, което е положителен сигнал за общото развитие на отрасъла. Активността за наемане на желаните парцели зависи и от региона: там където земята е атрактивна, има голяма конкуренция между много арендатори; регионите, в които реално действащи са само няколко водещи производители и части, където тепърва влизат нови арендатори. Прави впечатление, че в някои райони арендаторите направо са тръгнали да се надскачат, за да си гарантират най-атрактивните парцели. Обяснението е, че искат да бъдат спокойни за субсидиите си догодина и за съответното планиране на площите, семена, торове и препарати. Североизточна България остава сред най-атрактивните региони – там конкуренцията за наемане на земя е най-ожесточена. Освен големите арендатори в битката се включват и големи производители от Централна Северна България, които искат да се разрастват.

Агрион се наложи като водеща компания за управление на земя с професионална мрежа от 21 офиса в цялата страна. Фирмата предлага освен наемане на атрактивна земя, продажби на парцели на безлихвено разсрочено плащане и кредити за фермери и лизинг за покупка на земеделска земя по опростена и по-бърза процедура.

Последвайте канала на

Novini.bg
1497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини