Пенсионерите искат по-високи пенсии и безплатно здравеопазване (видео)

  • 18 април 2017 13:23

  • 21254
  • 4
Пенсионерите искат по-високи пенсии и безплатно здравеопазване (видео)
© Булфото (Архив)

От Българската асоциация на пенсионерите в България представиха трите си основни искания. Те настояват за ежегодно преизчисляване на заварените стари пенсии на основата на средния осигурителен доход, предаде репортер на Novini.bg

Също така искат и безплатно или символично платено здравеопазване, включително и зъболечение за хората над 65. Освен това предлагат и възстановяване на силно заниженото от КСО равнище на пенсиите. По неофициални данни на НОИ Асоциацията на пенсионерите представиха, че 23,4% от общия брой на всички пенсионери са с пенсии до 161 лв., 40% от хората са с до 200 лв., 65% са пенсионерите в пари до 300 лв. Под линията на бедност по Евростат в България живеят 75%. Голяма част от тях са и с много ниски доходи. България е една от страните с най-ниски пенсии, изтъкнаха българските пенсионери.

От Асоциацията обясняват, че има начини да бъдат осигурени допълнителните средства, като бъдат ограничени многобройните течове на всички средства от публичните бюджети, а също и намаляване на злоупотребите с обществени поръчки, контрабандата и др.
Според тях програмата на новото правителство ГЕРБ-Обединени патриоти запазва статуквото, което позволява на управляващите бързо да забогатяват и да пълнят черните каси.

От Асоциацията обявиха, че ще излязат на протест, ако се налага, а дори ще заведат дело, за да защитят правото си на достоен живот.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
21254 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
praveden

2017.08.28 | 08:20

4
Другари, обърнете се към др.Нинова !
Гост

2017.04.25 | 14:09

2
Успех с протеста, който е обречен на провал. Кучето лае, кервана си върви

2017.04.25 | 14:09

3
Гостенино, да не си мислиш, че няма да се пенсионираш? Я си поразмърдай сивите клетки и виж какво те чака.
Tsenko

2017.04.25 | 14:09

1
Predlagam pensiite za zaraboten trudov staj I vuzrast da stanat ednakvi I ravni na srednata rabotna zaplata,koiato da stiga za neobhodimite za normalen chovechki jivot,neshta.Az sum uchitel po fizika ,matematika ,vsiaka godina sum prepodavala po 1200 chasa normativ,obiasnenia,pisane 3 po 3 duski na chas s formuli I cherteji,pravene na klasni,kontrolni,proverki na tezi raboti,proverki I na prepodavaneto ot direktori,zamestnitsi,inspektori na vsiako nivo,a nai-vajnite inspectori za uchitelia sa

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини