Социолог: Борисов не иска да бъде премиерът, подал три пъти оставка

  • 18 април 2017 13:27

  • 27210
  • 20
Социолог:  Борисов не иска да бъде премиерът, подал три пъти оставка
©

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отново ще застане начело на страната, въпреки че имаше искания той да не е отново премиер. С интерес ще се проследи дали този път той ще изкара цял управленски мандат. В същото време утре започва работа новият парламент, където се очаква да има бурни страсти между управляващи и опозиция. Вижте прогнозите на социолога Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд" за началото на новия политически сезон!

Г-жо Славкова, как излезнаха от предизборната надпревара лидерите на двете политически сили - Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Корнелия Нинова? Бяхме свидетели на напрегната битка.

Освен напрегната, тази предизборна кампания беше и доста дълга. Реално тя започна с подаването на оставка на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г след президентските избори. Най-лесният отговор на зададения въпрос е един победител, а другият победен. Всъщност ще си позволява да включа няколко щриха към образите на двамата лидери след предсрочните избори. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обърна внимание на структурите, а Корнелия Нинова беше по-скоро в медиите. Имаше обръщане на ролите. Това също оказа влияние на резултатите от изборите. Но няма как да не отбележим, че Борисов 3 излиза от тези избори в силна роля, защото трябва да отчетем, че на изборите през 2014 г. ГЕРБ имаше по-малко гласове отколкото 2017 г. Виждаме как една партия, която е слязла от власт печели изборите и то с повече гласове и то след като е подала оставка. Не може да бъде отречен и добрият резултат на БСП, както и силната позиция на Нинова най-вече в рамките на партията.

Кои приоритети останаха пренебрегнати в предизборната кампания?

В предизборните кампании и програми на политическите партии почти няма проблем, които да не беше засегнат. Същото важи и за предизборното говорене. Така е на избори. Виждаме, че някои от обещанията са залегнали в програмата на бъдещия кабинет. Въпросът винаги опира до реализирането на обещанията. Мисля, че трябваше да се обърне повече внимание на темата с демографската криза, както и темата с образованието. Както във всички кампании, доминиращата тема бе темата за доходите на хората. Тази тема ще продължи още дълго да бъде доминираща.

Каква е Вашата прогноза за бъдещия кабинет?

Това, което много пъти съм прогнозирала, че ни очаква кабинет между ГЕРБ и Обединените патриоти всъщност се реализира. Това беше най-очевадната конфигурация. В някаква степен тази конфигурация е и обществено приемлива. Многократно се чуваха гласове за широка коалиция, но не мисля, че политическата ни култура е стигнала до този момент. Беше видно в тази кампания, че двете големи партии се „хранят“ с противопоставянето помежду си. Няма как в такава среда да се очаква, че след това ще има широка коалиция. Разбира се, не само това е фактор за липсата на такъв консенсус. Бъдещият кабинет ще направи всичко възможно да управлява 4 години. От една страна, защото Борисов не иска да остане като министър-председателя, който три пъти е подавал оставка, от друга страна пред патриотите се разкрива голяма възможност да участват във властта, нещо което не е сигурно в следващо Народно събрание и ще правят всичко по-силите си да крепят това правителство. Ясно е, че не искат да последват съдбата на реформаторите.

В 44-тото Народно събрание влезе нова партия - "Воля". Какъв е профилът на нейните избиратели - говорим по-скоро за събиране на протестен вот или има тенденция за устойчиво присъствие в политическия живот?

Имаше по-високи очаквания към "Воля". Това показваха и декларативните нагласи на българските избиратели в редица социологически изследвания. Трябва да имаме предвид, че сблъсъкът между двете големи партии всъщност изсмука по-малките такива. Относно избирателя на Веселин Марешки, то по-скоро можем да говорим за разочаровани избиратели, които все пак искаха да гласуват, но не за системна партия. Както на президентските избори, така и на парламентарните, партията на Веселин Марешки е партия, която обра протестния вот, но моята прогноза е че "Воля" няма да бъде устойчив политически проект.

Какво ще се случи с десните партии, които останаха извън парламента?

Ще започне дълъг разговор и отново опити за обединение. Десницата много добре си дава сметка, че трудно ще влезе в Народното събрание, ако не се обедини. Историята е показала, че тази разпокъсаност не дава желания резултат и един електорат просто не бива представен в парламента. Ще има промяна на основните лица в десницата, оттегляне на тези, които смятат, че са се провалили. На следващи избори можем да очакваме отново формат подобен на Синята коалиция или Реформаторски блок. Такава съдба си създава десницата- цикъл от раздели и събирания.

Може ли вече да дадем оценка за работата на служебното правителство?


Имаше високи очаквания към този служебен кабинет. Легитимността на президента беше прехвърлена и към служебния кабинет. Не можем да отречем, че кабинетът се справи със задачата да организира честни избори, но скандалите, които имаше около него, създадоха в някаква степен усещането, че кабинетът надхвърля „правомощията си“. В следващо проучване на Изследователски център "Тренд" ще измери оценката на българите по отношение на това справи ли се или не този служебен кабинет.

Ясно е, че Борисов отново ще е премиер на страната. Какво да очакваме сега, ако начело на страната имаме двама генерали?

Очакванията ми са, че Радев и Борисов ще намерят общ език. Радев вече показва, че няма да бъде бездеен президент, което може да създава известно напрежение, но все пак не очаквам сериозно конфликти между двете институции, нито на институционално, нито на личностно ниво.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
27210 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2017.04.18 | 21:02

20
АУУУ, КОМУНИСИЧЕСКИТЕ ОТРЕПКИ КАК ВИЯТ НА УМРЯЛО

2017.04.18 | 21:02

18
С ДВЕ ОСТАВКИ БОРИСОВ УБИ БСП
Явор

2017.04.18 | 21:02

19
Дали уби БСП незнам, но народа е жив-умрял от двете досегашни управления на ГЕРБ! За третото сигурно ще е и последно за народа и държавата!

2017.04.18 | 21:02

17
Абе какви са тези социолози и политолози на по 25-30 години дето ни ги цитирате. Та те вчера са си купили изпитите и днес вече ни обясняват как стоят нещата....Все пак си трябва опит за тези материи

2017.04.18 | 21:01

15
Тая социоложка как ше я чyкам ...

2017.04.18 | 21:01

16
Няма.Ще лъскаш бастуна пред компа,докато ти излязат мазоли.Комплексар смотан.
Гост

2017.04.18 | 21:01

14
Ей това се казва социоложка, цяла нощ бих обсъждал с нея политиката в бг, докато не и смъкна гащичките хахахаха. Много сладка цицоложка!!!

2017.04.18 | 21:01

13
Нямам търпение да си легнем с Евелина. Ще я побъркам от целувки по цялото тяло

2017.04.18 | 21:01

12
Дали ще си бъркаш в твоя гъ з или в гъ за на пич ка мирише по същия начин. Само че нейния е някак по-мит и чист

2017.04.18 | 21:01

10
Това е много красива и интелигентна жена, те не е за всеки мъж. Тя е за мъжа, който винаги побеждава

2017.04.18 | 21:01

11
Това пиче от всякъде лъха на СЕКС.Не знам каква психоложка е но за ибане се е утепала.
Веселин Василев

2017.04.18 | 21:00

8
Борисов отново премиер, въпреки ,че искаха отново да е премиер - ега си и изречението.
опорна точка

2017.04.18 | 21:00

9
Ти да не мислиш че е лесно да въртиш внушения? По някое време се оплитат като патета в калчища
опорна точка

2017.04.18 | 21:00

7
Аз пък мисля че Борисов иска да е премиера подал оставка 10 пъти

Добави коментар

Водещи новини