Ню Йорк таймс: Вече е ред на Франция да се тревожи за руска намеса във вота за Елисейския дворец

  • 18 април 2017 11:20

  • 2440
  • 11
Ню Йорк таймс: Вече е ред на Франция да се тревожи за руска намеса във вота за Елисейския дворец
© gettyimages (архив)

Дойде ред на Франция да се безпокои от намеса на Русия в изборите й, гласи заглавие на в. Ню Йорк таймс.

Пострадалата от скандали кампания на бившия премиер Франсоа Фийон, който е много харесван от Кремъл, но изглежда не чак толкова от френските избиратели, получи изненадваща подкрепа в края на миналия месец с новината, че той вече води в надпреварата за първия тур в неделя. "Фийон се завърна начело в допитванията", дръзко обявяваше заглавието в противоречие с останалите френски допитвания, в които някогашният фаворит е паднал до трето или дори четвърто място заради започналото срещу него разследване за корупция.

Оказва се, че преднината на Фийон в социологическите анкети, посветени за на вота за стопанин на Елисейския дворец, съществува само в света на алтернативните факти, споделяни от френскоезичната служба на "Спутник", финансираната от държавата руска медия. Седмици наред "Спутник" и друга руска медия - френскоезичният отдел на финансираната от Кремъл телевизия "РТ", публикуват новини, които според критици са неверни. Множеството фалшиви новини и канонадата от хакерски атаки срещу кампанията на либералния кандидат Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на създават у мнозина във Франция и САЩ неприятното усещане за нещо познато, пише изданието.

Американският сенатор републиканец Ричард Бър, който е председател на сенатската комисия за разузнаването, неотдавна заяви: "Мисля, че спокойно може да се каже, че руснаците са намесени във френските избори." Русия, или поне контролираните от държавата нейни медии, подкрепят двама кандидати във френската надпревара. Единият е Фийон, който докато бе премиер от 2007 до 2012 г. си създаде приятелски връзки с президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Другият е лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, която миналия месец посети Москва за среща с Путин, на когото открито се възхищава. Партията й, която е традиционно враждебна към САЩ и ЕС, е получила милиони долари заеми от руски банки, отбелязва вестникът.

Новината на "Спутник" за възхода на Фийон в допитванията се опираше на проучвания на фирма със седалище в Москва, която изследва социалните медии. Тя получи известно внимание онлайн, но не и широко разпространение, отчасти поради бързото опровержение на френска служба, която проверява данните на социологическите анкети. Вестникът обръща внимание и на пуснатите слухове срещу Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че е хомосексуалист, но го крие, и че е подкрепян от "много богато гей лоби". Твърдението бе осмяно от самия кандидат и от традиционните медии като прозрачен опит за компромат.

В друга статия на "Спутник" пък се заявява, че бившият инвестиционен банкер Макрон е "агент на САЩ, който лобира за интересите на банките". Франсоа Есбур от Фондацията за стратегически изследвания в Париж обаче се съмнява, че руските усилия ще окажат особено влияние на изборите във Франция. Макар понякога да са много ловки в пускането на невярна информация и да създават объркване, те често пъти се самоунищожават, вместо да постигнат желаната цел, казва той за "Ню Йорк таймс".

Френската президентска надпревара вече е с драматично близки прогнозни резултати. Броени дни преди първия тур в неделя една трета от електората продължава да се колебае кого да избере и изходът е непредвидим, пише в. "Гардиън". Последните допитвания показват, че Макрон и Льо Пен са с минимална преднина и подкрепа от 22 до 23 процента, а подобрилият позициите си в последно време крайноляв кандидат Жан-Люк Меланшон и пострадалият от скандали десноцентрист Франсоа Фийон са с между 19 и 21 процента, пише изданието.

Открито проевропейският Макрон обеща да представлява една "отворена, уверена, побеждаваща Франция", за разлика от съперниците му в крайнодясното и крайнолявото, които според него искат да изолират страната от останалия свят. Рязкото покачване на рейтинга на Меланшон и възможността да отиде на втори тур срещу също толкова евроскептичната Льо Пен накараха президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 през уикенда да прикани избирателите и политиците "да съхранят Европа, а не да я превръщат в изкупителна жертва". Меланшон заяви пред свои привърженици, че не се стреми да извади Франция от ЕС, но ще го направи, ако другите страни членки не се съгласят да договорят фундаментални реформи. "Европейските договори унищожават Европа", каза той.

Няколко допитвания по сценарии за втория тур показват, че Макрон ще спечели балотажа срещу всеки свой противник, докато Льо Пен губи във всички варианти. Меланшон побеждава всеки освен Макрон, а Фийон губи от всеки освен от Льо Пен, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
2440 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
асд

2017.04.27 | 20:10

11
излиза,че тези руснаци са много велики. дърпат конците на всички. дори на хамериканците. голем смех. измислят си торбалан да си плашат аудиторията с ефтини трикове. интересното е, че винаги им се получава. който не им играе по свирката е руснак, болшевик, комунист, фашист, нац

2017.04.27 | 20:10

10
Западните медии освен да правят реклама на Путин и Русия друга работа нямат.Някой здраво плаща
Крум Усаински-Крупник

2017.04.27 | 20:10

8
Цървули!!!Не се връзвайте на евтини внушения!!!Нали видяхте как рушляците "избраха" Тръмп!!!Сега пикаят газ от яд!!!Сметките на тези болшевишки олигофрени,в дългосрочен план,винаги излизат криви!!!Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е бита карта!!!

2017.04.27 | 20:10

9
То значи и ГЕРБ с Бойко руснаците го избраха! Ко прайм тогава ся!

2017.04.27 | 20:09

6
Хора, демокрацията е в опасност! Комунизмът настъпва от всички краища на света! Да живее ГЕРБ и ВОЖДА МУ! Те ще ни спасят, като ни пренесът в по-добрия свят!

2017.04.27 | 20:09

7
Да бе, да... Ще ни пренесът с краката напред!
анална кралица

2017.04.19 | 09:50

1
спри да сереш по сайтовете педал нещастен.

2017.04.21 | 07:52

5
Русия е велика и си прави каквото си иска.. Ама, това няма нищо общо с хамериканската параноя, то си е болест..

2017.04.19 | 20:55

2
Еврейски педерази постоянно дразнят заспалата руска мечка!

2017.04.19 | 20:55

4
руската мечка е пияна, а когато се събуди ще има махмурлук!

2017.04.19 | 20:55

3
Ми то цяла русия е смесица от джаги и евреи бе цървул необразован, такъв е и Путин!

Добави коментар

Водещи новини