Алергиите - невидимият враг! Как да се справим с тях? (видео)

  • 18 април 2017 09:36

  • 19372
  • 2
Алергиите - невидимият враг! Как да се справим с тях? (видео)
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента. През пролетта алергичните реакции се обострят.

Какви са те, кои са причинителите за появата им и как да се справим с тях, novini.bg попита алергологът от ВМА д-р Живка Петкова.

Алергията е реакция от повишената реактивност на организма под влияние на различни вещества, които се наричат алергени, обясни в интервю за novini.bg д-р Петкова.Тя уточни обаче, че не всички вещества са алергени и не всички реакции са алергични реакции.

Причинителите на алергичните болести са алергените, като основните атопични болести са бронхиалната астма, атопичният дерматит, алергичният ринит и риноконюктивит.

През последните години се наблюдава увеличаване на честотата на алергичните болести. Причините са няколко – урбанизация, замърсяването на въздуха, ваксините, антибиотиците. „Има три хипотези, които обясняват възникването на алергичните болести – генната хипотеза, според която алергията се унаследява, хигиенната хипотеза и атмосферното замърсяване“, обясни д-р Петкова.

Алергичните заболявания са многолики и не може да се говори за появата им в конкретна възраст. Тя поясни, че те са с по-висока честота при децата от мъжки пол.

Д-р Живка Петкова напомни, че пролетта е изключително приятен сезон. За съжаление обаче това не е така при хората с алергии.

Лечението на алергичните болести включва няколко етапа, обясни пред novini.bg д-р Петкова. При някои форми алергии успехът е труден, уточни тя.
Съветът й е да се стараем да избягваме контактите с алергините – затваряне на прозорци, избягване на използването на климатични инсталации, избягване на разходки в гората, по морави с прясно окосена трева, повече почивки и то на морето, където климатът е по-влажен.
Трябва да се ограничи достъпът ни и до акарии – да се избягва спането с плюшени играчки, да се сменя спалното бельо редовно, да се проветрява често.
Домашните любимци също не трябва да се допускат в спалните помещения, а най – добре е изобщо те да не живеят с хора с алергии.
Другият начин за справяне на алергичните болести са използването на медикаменти.

Някои от алергичните реакции са животозастрашаващи, предупреди още д-р Живка Петкова.


Повече по темата може да видите ТУК:

По темата работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
19372 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.04.18 | 13:08

2
Защо не споменавате за причини -радиацията от Чернобил, и химийте с които се храним.

2017.04.18 | 12:53

1
Да свалим омразната мутро-седесарска власт и всичко ще се оправи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини