Стобските пирамиди – един малко познат природен феномен (снимки)

  • 16 април 2017 12:46

  • 18919
  • 0
Стобските пирамиди – един малко познат природен феномен (снимки)
© Булфото

Стобските земни пирамиди не са от най-популярните природни забележителности в България, но са добре познати на запалените туристите.

Намират се недалеч от село Стоб в югозападния дял на Рила. Размерите на пирамидите не са толкова внушителни, като мелнишките, (средната им височина е 6-10 метра, а на места достигат до 12 метра), но са много живописни. Някои от пирамидите са гловидни, други са конусовидни или пирамидални. Много от тях завършват с "каменна" шапка, наподобявайки огромни гъби, а основите им са широки и често са слети помежду си.

Най-много пирамиди има по южния склон. Живописните им композиции носят различни имена – „Кулите”, „Чуките”, „Самодивски комини”, „Зъберите”, „Братята” и други чудновати имена. Пирамидите край село Стоб могат да бъдат наблюдавани от изградената екопътека над тях или от поддържан коларски път, криволичещ в подножието им покрай живописна рекичка.

От върха на пирамидите се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката , подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини