Мариана Кукушева: 30% от козунаците са без обозначен производител

  • 15 април 2017 13:17

  • 2455
  • 4
Мариана Кукушева: 30% от козунаците са без обозначен производител
© Булфото (архив)

30% от козунаците са без обозначен производител. Това каза Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред Фокус.

„Това е голям проблем, защото козунакът е една храна, която има много богат състав. В него влиза бялото пшенично брашно, маята, но в същото време яйца или яйчен меланж, животинско масло или растително като олио, задължително захар или в някои случаи подсладители, за да могат хората със здравословни проблеми да имат достъп до специалната за тях храна, фрукти, лимонови корички, задължителният лимонов аромат, който се носи от козунака. В повечето случаи в него присъстват и шоколадови капки, локум, много орехови, бадемови ядки“, коментира Кукушева.

По думите й тази година за пореден път българските хлебари ще предложат на пазара много видове козунаци. „Тук закачката не е какви са видовете – с локум, с ядки или чист традиционен козунак без никакви примеси. Закачката тази година е българските потребители да си вземат козунака на белия бизнес. Съставът трябва да бъде истински и нееднократно вече успяхме чрез вас да обучим българските потребители да различават на пръв поглед още козунака“, допълни тя.

Кукушева посочи, че при козунака периодът на изчакване е достатъчно дълъг. „За сметка на това той расте и структурата му става лека. Вътре се забелязват прочутите козуначени конци, които когато човек ги вкуси имат ефект на разтапящ се захарен памук в устната кухина. В същото време козунакът е много обемен. Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци на пръв поглед, че козунакът е произведен по стара рецептура със спазване на всички технологични цикли“, обясни тя.

Мариана Кукушева бе категорична, че потребителят трябва да търси козунакът, на който е обозначен съответният производител.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2455 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.18 | 11:08

4
Е, какво значение има кой е производителя? Хиляда неща пише на етикетите, а колкото са повече, толкова по не ни се чете.

2017.04.18 | 11:04

3
a яйцата от ощасливени кокошки ли требва да са ?
не яжте козунаци

2017.04.16 | 13:32

2
Ima mnogo с подсладители вместо целебна захар.Опасни са за здравето ..Има отровени с NaClO от терористи от ХЕИ и ВиК тровещи питейната вода с хлор токсични отрови.
Купувач

2017.04.16 | 00:14

1
В козунаците има и яйца, но също и боя, та затова не е обозначен производителят.

Добави коментар

Водещи новини