Япония е нащрек по отношение на Северна Корея

  • 15 април 2017 12:19

  • 4442
  • 1
Япония е нащрек по отношение на Северна Корея
© Gettyimages

Японският министър на външните работи Фумио Кишида заяви, че страната му трябва внимателно да следи какво се случва в Северна Корея и след днешния празник там. Думите му идват на фона на големия военен парад по случай 105-годишнината от рождението на основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир-сен, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Кишида в Северна Корея се очакват още тържествени събития през април и "е възможно тази страна да предприеме някакви действия по този случай". На 25 април в Северна Корея също ще има голям военен празник.

Кишида отбеляза, че Япония трябва "да е в пълна готовност да предприеме най-различни мерки", но не пожела да навлезе в подробности. Министърът каза, че японското правителство редовно се координира с представителите на японска общност в Южна Корея, наброяващата десетки хиляди, за това как ще се действа при възникване на извънредна ситуация.

Датата 25 април бе спомената днес и от руския посланик в КНДР Александър Мацегори. В интервю за телевизия "Росия 24", цитирано от ТАСС, дипломатът каза, че е доста голяма вероятността Пхенян да извърши ракетно изпитание по случай тази важна за него дата, когато се навършват 85 години от създаването на Корейската народна армия.

Когато преди известно време имаше изпитание на нов ракетен двигател, Ким Чен-ун каза, че светът скоро ще узнае колко голямо значение има създаването му, припомни посланикът и предположи, че това би могло да стане във връзка с днешните тържества в КНДР или по случай 25 април.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2017.04.20 | 14:53

1
И Корейците и Китайците помнят Японците какви са ги вършили. Трябва да се страхува.

Добави коментар

Водещи новини