Детската смъртност у нас намалява

  • 13 април 2017 13:26

  • 5971
  • 0
Детската смъртност у нас намалява
© Булфото (архив)

34 болници в страната ще получат високотехнологично медицинско оборудване по проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи". Данните бяха изнесени по време на пресконференция в сградата на Министерството на здравеопазването.

Общият бюджет на проекта е 12 774 308 лева. Средствата са по Финансовия механизъм на Европейското икономическо сътрудничество и Норвежкия финансов механизъм. Целта е да се допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и за намаляване на детската смъртност в страната.

Зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Атанас Кундурджиев обяви, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на детската смъртност в България и в Европа. „От 12 на 1000 тя вече е под 5 на 1000, сочат данните за Европа. В България детската смъртност е около 6,5 на 1000“.Апаратурата ще бъде предоставена на областни болници, университетски болници и една общинска. Те ще получат общо 437 апарата, като 400 от тях вече са доставени на лечебните заведения. Предвидено е и закупуване на модерна ехографска апаратура. Университетските болници ще получат и апарати за церебрално функционално мониториране.

Зам.-министър Кундурджиев посочи, че е заварили проекта като рисков. Имало обжалвания на няколко процедури.

Предвидено е още да бъдат обучени над 100 ключови специалисти по акушерство и гинекология в областта на феталната морфология. Заложен е и обмен на добри практики, като двама експерти по ултразвук от Норвегия ще обменят опит с наши експерти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини