Бивш австралийски външен министър разкритикува остро Тръмп

  • 13 април 2017 12:54

  • 3481
  • 0
Бивш австралийски външен министър разкритикува остро Тръмп
© Getty Images/Guliver

Бившият министър на външните работи на Австралия Гарет Еванс разкритикува остро президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Еванс го окачестви като "психологически най-неподготвения президент" в американската история и призова официална Канбера да се дистанцира от САЩ в полза на по-тесни отношения с Китай, предаде Асошиейтед прес.

Еванс, който беше министър на външните работи от 1988 до 1996 г., призова Австралия да бъде по-независима, да направи крачка назад в дългогодишния си съюз със САЩ и да признае Китай като страната, която "диктува правилата в света".

"Австралийско-американският съюз започна да се характеризира с доста голямо мълчание след избирането на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - видимо най-неинформираният, неподготвеният, неетичният в поведението си и психологически най-неподготвения президент в историята на САЩ", заяви бившият министър, който в момента е ректор на Австралийския национален университет.

Според Еванс личността на Тръмп се ръководи от инстинкти и импулси, без изобщо да изпитва някаква нужда от познания и добра преценка, и досега е показал, че в основата на действията му не лежи никаква политическа визия.

По думите на бившия министър Австралия не следва да изоставя съюза си със САЩ, но правителството в Канбера не трябва рефлексивно да подкрепя всичко, което Вашингтон прави, като например решението на Тръмп да нанесе ракетни удари по авиобазата в Сирия.

Еванс направи изказването си в Националния пресклуб, национален форум за дискусии в Канбера, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини