В Харманли скочиха срещу проект за разширение на бежанския център

  • 12 април 2017 15:06

  • 4664
  • 0
В Харманли скочиха срещу проект за разширение на бежанския център
© Булфото (архив)

Община Харманли ще се противопостави по всякакъв начин срещу планове за разширяване на регистрационно-приемателния център /РПЦ/ за мигранти. Това заяви на извънредна пресконференция кметът на града Мария Киркова, цитирана от БТА.

По нейните думи в 16.30 часа вчера в общината е бил внесен инвестиционен проект на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/. Той предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнерни жилища за по 8 души, спомагателни помещения и собствен водоизточник. Стоя зад всички харманлийци. Никой от нас не желае увеличаване на капацитета на институцията с още 400 души, заяви Киркова. Тя попита защо само преди месец областният управител на Хасково Минко Ангелов е уверил, че в областта няма да се отварят нови места за търсещи хуманитарен статут, и защо обществеността и местното самоуправление не е било информирано за намеренията на ДАБ. Според Киркова, ако на проекта бъден даден ход, капацитетът от 2700 души сега ще нарасне на 3100 и така съотношението на мигрантите и местното население ще е почти едно към четири, което е неприемливо.

Ръководството на общината обсъжда да даде отказ на съгласуването на проекта в установения 14 дневен срок, а главният архитект да не издаде разрешително за строеж, предупреди Киркова. Тя посочи още, че ще се търси и политическо решение, като отправи апел за съдействие към бъдещия кабинет. От ДАБ също ще се иска допълнителна информация и водене на преговори по въпроса, уточни кметът.
Председателят на Общинския съвет Иван Димитров припомни, че още на 30 ноември миналата година органът на местното самоуправление е приел декларация РПЦ да бъде преобразуван в лагер от закрит тип. Други опасения на гражданите на Харманли са, че с идването на летния сезон мигрантският поток ще се увеличи и че центърът ще се препълни, каза още Киркова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини