12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят

  • 12 април 2017 13:51

  • 13424
  • 0
12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят
© gettyimages (архив)

На 12 април, с решение на Международната федерация по авиация от 1969 г., светът отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Поводът е изпращането на първия пилотиран космически кораб в Космоса, което се случва на същата дата през 1961 г. В 9:07 ч. московско време от космодрума "Байконур" към звездното пространство е изстрелян „Восток 1“ - първия пилотиран космически кораб с първия космонавт на борда му - Юрий Гагарин. Корабът извършва една пълна обиколка на Земята за 1 час и 48 минути, а събитието остава завинаги в историята като първия полет на човек в Космоса. На височина 7 км Гагарин катапултира и се приземява с парашут на колхозно поле в Саратовска област.

От този момент нататък човечеството все по-често отправя поглед към звездите. Ние също. Затова и подбрахме за вас най-интересните, странни и неочаквани факти за Космоса, повечето от които със сигурност ще ви изненадат:

1. Сексът не се получава - Вероятността да претърпите пълно фиаско при опитите си да правите секс в космоса е огромна! Причината за това е намаляването на кръвното налягане, което възпрепятства нахлуването на кръв към пениса и достигането му до ерекция.

2. Водата се превръща в желе - Ако се намирате в безтегловно състояние там горе и се опитате да разлеете вода, тя в този миг ще се превърне в желе.

3. Космосът мирише на метал и месо - Ако ви предстои пътешествие до Космоса, ще останете изненадани от странната миризма в междузвездното пространство – нещо средно между сушено месо и горещ метал. Според Стивън Пиърс, химик, нает от НАСА да пресъздаде космическата миризма на Земята, тази силна и характерна миризма се дължи най-вероятно на високоенергийните вибрации на йони. Макар и остра, миризмата на космоса не е неприятна. След мисията си през 2003 г. астронавтът Дон Пети я описва по следния начин: „Трудно е да се опише, най-доброто, с което мога да го сравня, е някакво приятно сладникаво метално усещане. Напомни ми на годините в колежа, когато с часове заварявах уреди за едно дървосекачно съоръжение. Това беше приятно сладка миризма на изпаренията при спояване. Така мирише космосът". Мирисът на Луната пък Нийл Армстронг оприличил с миризмата на мокра пепел в камината.

4. Космонавтите увеличават ръста си - Ако си мислите, че сте твърде ниски, ето ви решението – изстреляйте се в Космоса. Причината космонавтите да увеличават размерите си, докато са в Космоса, е напълно обяснима – липсата на гравитация. Лошото е, че след като се завърнете обратно, ръстът ви отново ще се върне към старите си размери.

Останалите факти прочети тук.




 

Последвайте канала на

woman.bg
13424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини