Емил Радев: Нужни са ефективни и бързи процедури по връщането на мигранти

  • 12 април 2017 13:48

  • 948
  • 0
Емил Радев: Нужни са ефективни и бързи процедури по връщането на мигранти
© Фейсбук/Емил Радев

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев настоя да бъде особено внимание на европейско ниво за извършването на ефективни и бързи процедури по връщането на мигранти, които не отговарят на критериите за получаване на международна закрила. Това заяви той по време на дискусия в комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент относно политиката на връщане на мигранти.

Емил Радев уточни, че въпреки практическите затруднения по прилагане на процедурите, само чрез връщането на  всички тези, които нямат право да останат на европейска територия, системата за убежище може да оцелее и сигурността на гражданите подобрена, особено в контекста на терористичните атаки в Стокхолм и Берлин.

Освен това българският евродепутат обърна внимание на факта, че колкото по-малко нередовни мигранти, които нямат право на закрила, навлизат на европейска територия, толкова по-малко операции по връщане ще има. В този контекст той подчерта важната роля на България в опазването на сигурността и предотвратяването на нелегалното навлизане на мигранти. В същото време Емил Радев призова за повече солидарност, вкл. чрез финансиране и предоставяне на необходимия брой експерти, за да бъде опазена външната европейската граница с Турция.

Изказването на Емил Радев бе продължение на тезата му, изразена по време на пленарното заседание миналата седмица в Страсбург, че за да бъде успешна европейската политика за убежище е изключително важно да се прави разлика между икономическите мигранти, които идват в Европа единствено в търсене на по-добри икономически перспективи, и тези, които търсят закрила, бягайки от конфликти. Тогава той заяви категорично, че ако на вторите може да им бъде предоставено убежище, то към първите Европейският съюз няма никакви задължения.

Емил Радев подчерта важността на международното сътрудничество за справяне с миграционната криза - той призова ЕС да договори и подпише още споразумения за реадмисия, с които бързо да бъдат връщани нередовните мигранти. Според него е нужно също да бъде засилено сътрудничеството с държавите на произход и транзит, така че да бъдат разбивани мрежите за трафик на хора, с които хиляди хора достигат Европа.

Не на последно място обаче Емил Радев е на мнение, че с помощта на европейската външна политика и финансови инструменти трябва да бъдат засилени икономическите връзки и да бъде предоставяна повече помощ за създаване на дългосрочна перспектива за икономически растеж и работни места в по-бедните държави от Африка и Близкия изток.

Последвайте канала на

Десислава Станева
948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини