Ето от каква подготовка се нуждаят учителите

  • 12 април 2017 11:54

  • 2939
  • 0
Ето от каква подготовка се нуждаят учителите
© Булфото (Архив)

Как да се повиши мотивацията за учене, какви интерактивни методи могат да се използват в клас, как се прави самооценка и се управлява качеството на обучителния процес. Тези програми за квалификация са предпочитани от най-много учители, сочат данни на дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН.

Интерес има също към програмата за приобщаващо образование – за работа с надарени деца или пък с ученици с проблемно поведение. Преподавателите се учат да работят по-успешно с родителите и да си изготвят професионално портфолио, усвояват тънкостите на игровото учене и диагностиката в детските градини. Учителите искат да усъвършенстват също своите дигитални умения – за работа с интерактивна дъска, за използване на електронни ресурси, софтуерни програми и информационни технологии в учебните часове. Много педагози се интересуват от ефективните методи и подходи при самоподготовката в целодневната форма на обучение.
Въпреки различията при избора на съдържание, учителите си приличат в едно – всички предпочитат практически ориентираните обучения.

Потребността от тези допълнителни обучения възниква заради въвеждането на новата нормативна уредба и новите изисквания към учебния процес.

Законът за предучилищното и училищното образование позволява бързо кариерно израстване на учителите, в чието портфолио има повече квалификационни кредити. С тези кредити се измерва времето, през което се е обучавал един учител. За един кредит са необходими най-малко 16 академични часа, от които поне осем са присъствени.

За да се подготвят за първото атестиране, което ще бъде направено през учебната 2020/2021 г., учителите трябва да имат минимум три кредита, т.е. според закона задължително трябва да са преминали през 48 академични часа квалификация за период от четири години.
Квалификационните кредити за обучения се удостоверяват с документ от специализираните обслужващи звена, висши училища, научни организации и обучителни организации, чиито програми са регистрирани в информационния регистър на МОН.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини