Ню Йорк таймс: Отношенията между САЩ и Русия ще са нестабилни заради Сирия

  • 12 април 2017 10:22

  • 2352
  • 2
Ню Йорк таймс: Отношенията между САЩ и Русия ще са нестабилни заради Сирия
© gettyimages (архив)

Правителството на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския предприе необичайна стъпка, като оповести разузнавателни данни, поставящи под съмнение твърденията на Русия, с които тя се опитва да защити своя съюзник - сирийския президент Башар Асад - във връзка с отговорността за химическото нападение от миналата седмица, пише в. "Вашингтон пост".

Разкритите подробности за оценката на американското разузнаване, която според служители показва, че сирийското правителство носи вината за нападението, отнело живота на поне 70 души, допълнително изострят напрежението между Вашингтон и Москва и свидетелстват за отдалечаване от надеждите за подобряване на отношенията на САЩ с Русия. Разсекретеният доклад е част от координирана атака на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона срещу Русия. Организираните критики изглежда показват желание да се внесе ред в хаотичната и често противоречива позиция на американското правителство по въпросите на националната сигурност, пише "Вашингтон пост".

Преди седмица Тръмп беше обвиняван, че е инструмент в ръцете на на руснаците, неволен проводник на влияние, толкова изпълнен с възхищение, че защитава руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от критиците, които го определят като убиец. Сега Тръмп е в дипломатически сблъсък с Русия на Путин, неговото правителство обвинява Москва, че се опитва да прикрие сирийско химическо нападение срещу цивилни, а американският държавен секретар Рекс Тилърсън поставя ултиматуми "ние или те", изтъква в. "Ню Йорк таймс".

Дори за непредсказуемото президентство на Тръмп тази главозамайваща промяна от удобни отношения към конфронтация има разтърсващ геополитически ефект във Вашингтон и други столици. Изгледите за подобряване на отношенията между САЩ и Русия и без това бяха слаби, като се има предвид атмосферата на подозрение в резултат на намесата на Москва в американските избори миналата година, но вместо разведряването, предвиждано преди време от Тръмп, ситуацията се влошава, приближавайки се към поредната студена война. За привържениците на Тръмп рязката промяна доказва колко неверни са били още от началото твърденията за връзки на американския президент с Русия. За някои критици това изглежда циничен начин за отклоняване на вниманието от множеството разследвания на евентуални контакти между сътрудници на Тръмп и Русия.

При всички положения промяната предполага, че отношенията между САЩ и Русия може да бъдат нестабилни в идните месеци, влияейки се от импулсивните реакции на един американски президент, който няма опит във външната политика, от често твърдите реакции на руски лидер, който на моменти страда от засегнато честолюбие, и от сблъскващите се национални интереси на двете страни във важни райони на света, коментира "Ню Йорк таймс".

Американският държавен секретар ще има тежка задача в Русия в момент, когато напрежението около Сирия се покачва, посочва британският в. "Гардиън". Тилърсън беше посрещнат с червен килим при пристигането си в Москва, но Русия едва ли ще приветства по подобен начин призивите му за спиране на подкрепата й за Асад. Първоначално изглеждаше, че решението на държавния секретар да пропусне среща на НАТО и да посети Москва подчертава желанието на Белия дом за подобряване на отношенията с Русия, но очакванията се промениха, след като Тръмп разпореди ракетен удар срещу сирийска военна база миналата седмица, който беше осъден от Кремъл.

Времето, когато руските политици говореха за подобряване на отношенията, а руската държавна телевизия възхваляваше Тръмп като "истински мъж", очевидно приключи. При посещението на Тилърсън в Русия въпросът е не толкова дали той ще може да постигне споразумение за Сирия, а дали въобще би могъл да започне какъвто и да е диалог, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2352 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.04.29 | 08:43

2
Асад, Путин = диктатори!
Петко

2017.04.18 | 21:15

1
Русия има една база - в Сирия. Не е нападала нито една чужда база, защо се закачате? Тръмп?

Добави коментар

Водещи новини