Затягат правилата за лошите заеми

  • 12 април 2017 06:26

  • 4501
  • 2
Затягат правилата за лошите заеми
© Булфото (Архив)

Високите нива на необслужвани кредити в редица държави от ЕС изискват координирани действия на ниво ЕС за избягване на разпространяване на негативните последици не само от банковия сектор към реалната икономика и обратно, но и от една държава членка към други. Това са част от заключенията на заседание на ЕКОФИН, което се проведе на 7-8 април 2017 г. във Валета, Малта. На него освен финансовите министри на ЕС са присъствали и управителите на централните банки, пише Стандарт.

Съветът обсъди предложението на Европейската комисия за европейска стратегия за разрешаване на проблема с необслужваните кредити, с която отговорностите да бъдат ясно разпределени на национално и европейско ниво, с график за изпълнение и мониторинг на напредъка, както и необходимостта от разработване от ЕК на проект с насоки за създаване на национални компании за управление на активи в съответствие с правилата на ЕС.

Министрите и управителите на централните банки обмениха мнения за необходимостта от разширяване на правомощията на надзорните органи в контекста на проблема с натрупаните необслужвани кредити в банките и мерките за превенция.

Съветът се обедини около становището, че подобряването и ускоряването на процедурите за принудително събиране на вземанията и несъстоятелността са съществено необходими стъпки за разрешаване на проблема с необслужваните кредити.

Българската позиция, изразена на заседанието, е че подкрепяме предложението за европейска стратегия за справяне с натрупаните необслужвани кредити и превенцията,
която следва да отчита различните измерения на проблема в отделните държави членки. Създаването на национални компании за управление на активи обаче трябва да почива на
принципите за целесъобразност, ефективност и доброволност, гласи националната ни позиция.

България не подкрепя политически мерки, които насърчават използването на публични средства за създаването на такива компании и на държавна помощ за финансиране на прехвърлянето
на необслужвани кредити. Надзорните органи вече разполагат със съществен инструментариум от надзорни мерки за справяне с различни аспекти на проблема с необслужваните кредити, но резултатът от тях е ограничен поради ниската ефективност на процедурите по принудително изпълнение и несъстоятелност, както и от липсата на развити пазари и пазарни практики за такива заеми, гласи българската позиция.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4501 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.04.24 | 08:42

2
в европа това се отнася за фирмите , а нашенските ;тълкувания; преследват единствено редовите граждани , за това мутрагенските ЧСИ си плащат за ;закони; , проклета държава

2017.04.24 | 08:41

1
а за всички комуняги, които се разпраха да си раздават куфарчета ...това не важи...от 44та до днес - никой не може да каже колко трилиона са изкрали бкп все едно как се наричат: сдс...герб...бнрп...оп....рзс...все едно Е!!!

Добави коментар

Водещи новини