Египетският парламент одобри въвеждането на извънредно положение

  • 11 април 2017 19:41

  • 1581
  • 0
Египетският парламент одобри въвеждането на извънредно положение
© Getty Images

Египетският парламент одобри извънредното положение в страната, разпоредено от президента Абдел Фатах ас Сиси след нападенията срещу коптски църкви в неделя, предаде Франс прес.

Депутатите одобриха единодушно решението, публикувано в Държавен вестник вчера. То влезе в сила същия ден в 13 часа (11 часа по Гринуич). Депутатът Ахмед ал Тантауи съобщи пред АФП, че решението е било гласувано без обсъждания.

Поради липса на електронно гласуване, депутатите гласуваха със ставане от място.

В неделя на Цветница в две коптски църкви в Танта и Александрия бяха извършени бомбени нападения, отнели живота на 45 души и ранили десетки. Отговорността беше поета от групировката Ислямска държава, която заяви, че те са извършени от атентатори самоубийци. Вечерта президентът Ас Сиси обяви по телевизията предстоящото въвеждане на извънредно положение, уточнявайки, че мярката се взема с цел да се защити страната. Той нареди на армията да се разположи по начин, който да й позволява да защити жизненоважната инфраструктура на страната.

Правителството одобри незабавно въвеждането на извънредното положение. Според египетската конституция парламентът трябваше да одобри тази мярка в срок до седем дни, но днешното гласуване беше само формалност, защото повечето депутати подкрепят Ас Сиси, отбелязва АФП.

Малко преди гласуването премиерът Шериф Исмаил говори пред депутатите в защита на извънредното положение, което определи като необходимо за борба с насилието. Мярката разширява правомощията на полицията в областта на арестуването и наблюдението. По време на управлението на президента Хосни Мубарак Египет живя три десетилетия в състояние на извънредно положение. Отмяната му беше една от основните искания на бунта през 2011 г., с който се сложи край на управлението му. Извънредното положение в страната беше премахнато през 2012 г., но беше възстановено за един месец след свалянето на президента ислямист Мохамед Морси на следващата година, когато полицията извърши репресии срещу поддръжниците му.

Извънредното положение вече е наложено от години в част от Северен Синай, където Ислямска държава показва засилена активност, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
1581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини