Шведската полиция убедена, че задържаният узбекистанец е извършителят на атентата в Стокхолм

  • 10 април 2017 19:07

  • 3526
  • 0
Шведската полиция убедена, че задържаният узбекистанец е извършителят на атентата в Стокхолм
©

Шведската полиция е убедена, че 39-годишният Рахим Акилов от Узбекистан е извършителят на терористичния акт в Стокхолм, предаде ТАСС, цитирайки началника на полицията Дан Елиасон.

Уверени сме, че сме задържали именно извършителя, каза той. Полицията не изключва възможността той да е имал съучастник, затова разследването продължава. Срещу Акилов са събрани различни доказателства - технически, записи от видеокамери, снимки. Той е бил разпитан и сега предстои прокуратурата да внесе обвинението в съда. Акилов призна на разпитите, че е извършил нападението и заяви, че е действал по заповед на "Ислямска държава" в Сирия.

Полицията не е имала информация за подготвяния терористичен акт, нищо не е сочело, че Акилов е имал такива намерения, в противен случай той щеше да бъде задържан, каза Елиасон. Той подчерта, че шведската полиция тясно сътрудничи с колегите си от други страни.
Установено е, че има връзка между двамата задържани по случая, но засега полицията не може да разкрие повече, каза шефът на полицията.

Същевременно шведският заместник-главен прокурор Ханс Ирман внесе искане за удължаване на ареста на Акилов, предадоха световните агенции. Стокхолмския окръжен съд ще обяви утре решението си по въпроса.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини