Децата болни от диабет в България нямат подкрепа

  • 10 април 2017 15:48

  • 4843
  • 0
Децата болни от диабет в България нямат подкрепа
©

"Единствено в България диабетоболните деца нямат подкрепа, регламентирана по закон. Малките пациенти нямат никаква поддръжка от медицинското съсловие в училищата", каза в Хасково председателят на Българско национално сдружение по детска ендрокринология проф. Мая Константинова, пише 24 часа.

"Това е така, защото медицинските сестри в яслите, детските градини и училищата са подчинени на Министерството на образованието и науката, а не на Министерството на здравеопазването", уточни специалистът.

"Имах среща с майка, която не може да започне работа от 7 до 11 годишна възраст на детето си заради грижите, които полага за него", даде за пример тя.

В световен и национален мащаб тенденцията е за падане на възрастовата граница на заболеваемостта на децата от диабет тип 1 без ръстът и да се увеличава, посочи още проф. Костантинова. Тя уточни, че преди е било рядкост дете под 4 години да се разболее, докато сега има чести случаи на страдащи на възраст годинка, две или три.

"Обратно при диабет тип 2 се наблюдава ръст на заболелите и на важния фактор напълняване", допълни професорът.

В Хасково Константинова бе лектор на обучителен семинар със средния медицински персонал на учебните заведения в общината и с родители на диабетоболни деца.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини