Експерти: Бомбаджията в Санкт Петербург е действал аматьорски и нескопосано

  • 06 април 2017 14:19

  • 8245
  • 4
Експерти: Бомбаджията в Санкт Петербург е действал аматьорски и нескопосано
©

Руският атентатор самоубиец, който уби 14 човека при нападение във влак на метрото в Санкт Петербург, е извършил аматьорска, донякъде нескопосана операция, вероятно с насоки, но без пряка подкрепа от външни поддръжници, казаха за Ройтерс експерти, прегледали обществено достъпните доказателства за взрива, пише БТА.

Във вторник руските следователи идентифицираха бомбаджията като Акбаржон Джалилов от град Ош в населения предимно с мюсюлмани Киргизстан и казаха, че той е оставил и бомбата, намерена на друга метростанция, преди да се взриви.

Тази неизбухнала бомба според експертите, разгледали нейна снимка в руските медии, е била елементарно самоделно устройство, направено със захар и други лесно достъпни съставки, и е имала импровизиран, непрофесионален детонатор.

Тази липса на добра подготовка свидетелства за човек или хора, действали с ограничени ресурси, но получили известни насоки за това как да бъде сглобено взривно устройство, подобно на тези, които се използват от въоръжени групировки като "Ислямска държава", казаха експертите.

Това подкрепя теорията, че Русия се сблъсква с нов вид заплаха, идваща от войнстващи ислямисти, които се сливат с обществото и не са част от установени джихадистки групи, поради което е много по-трудно да бъдат открити от службите за сигурност.

"Това предполага, че става въпрос за доста аматьорска организация, искала да направи нещо, но нямала контактите, парите или възможностите да отиде и да се сдобие с някакъв висококачествен експлозив", каза бивш западен служител от областта на отбраната с опит в работата със самоделни взривни устройства в Близкия изток.

Западният служител и други хора, интервюирани за тази статия, пожелаха анонимност заради продължаващото разследване на понеделнишкото нападение.

Служител от руските служби за сигурност каза, че бомбата била направена по методи, внесени от Сирия в Русия, а експлозивът бил известен като "шоколад" заради кафявия си цвят.

"За разлика от типичните смеси, правени по-рано (в Русия), "Ислямска държава" използва захар и експлозивът има този цвят на пръст", каза той, като добави, че има вероятност "други хора" да са стояли зад действията на Джалилов.

Руски медии цитират служители на правоприлагащите органи, според които Джалилов имал връзки с радикални ислямисти, което поражда вероятност нападението му да е било вдъхновено от "Ислямска държава", която никога не е нанасяла удар в голям руски град.

Следственият комитет на Русия - държавният орган, който води разследването, не отговори веднага на молбата ни за коментар.

Засега никой не е поел отговорност за взрива, но Русия е нащрек за нападения в отговор на нейните действия в Сирия, където тя подкрепя войските, верни на президента Башар ал Асад, срещу поддържаните от Запада въоръжени групи и твърдолинейните ислямисти.

"Ислямска държава" многократно е заплашвала с отмъщение и е свързана с нападения на други места в Европа. Ако се потвърди, че нападението в метрото е било свързано с радикални ислямисти, това може да породи гняв у някои руснаци от решението на Москва да се намеси в Сирия - година преди избори, на които се очаква президентът Владимир Путин да спечели.

Западен съдебен експерт по експлозиви каза, че бомбата може да е била направена чрез смесване на захар или гориво с амониев нитрат, което може да бъде свързано с група на "Ислямска държава", но не и с конкретна фракция.

"Често за това се използва нафта, а така може да се получи тъмнокафяв експлозив. При много от главните заряди, намирани в Ирак и Сирия, се използва (този метод)", каза той.

Каквито и да са били методите на Джалилов, и петимата източници казаха, че едно нещо е ясно: планът на бомбаджията се е объркал.
Бомбата, открита на метростанция "Площадът на въстанието" в Санкт Петербург, недалеч от мястото на взрива, вероятно е била оставена с часовников механизъм, но не е избухнала, защото детонаторът е бил дефектен или неправилно нагласен, каза старши анализаторът по оръжията в издателската компания "Джейнс" Нийл Гибсън.

Другите източници казаха, че проблеми при смесването на взривните материали може да са довели до направата на несполучлива бомба, а това говори за прибързано и неумело сглобяване на експлозива.

"Когато ще се взривяваш, е необходимо да изпробваш сместа. Много е трудно да стане, както трябва. Ако не са имали достатъчно време да направят сместа, както трябва, лесно може да се обясни защо тази бомба не е избухнала", каза бившият западен служител от областта на отбраната.

Гибсън каза, че от анализ на снимките на мястото на взрива може да се предположи, че главното нападение не е станало по план - със слаб взрив, нанесъл малки поражения на вагона на влака.

Жителката на Санкт Петербург Ирина Авидон, пътувала във вагона на метрото до този, в който избухнал взривът, каза за Ройтерс, че в останалата част от влака не се разбрало, че е избухнала бомба. "Имаше взрив, доста силен, но не прекалено. Един капак изхвръкна от пода и излязоха искри, имаше дим, но не беше гъст, в нашия вагон се виждаше всичко. "Влакът пристигна на гарата и ние слязохме. В този миг, когато видях разкъсания съседен вагон, всичко стана много страшно", каза тя.

Слабият взрив и незначителните физически щети означават, че зарядът, използван от Джалилов, е бил малък или бомбата е била лошо проектирана, каза Гибсън, посочвайки възможни проблеми с формата, детонатора и съставките на експлозива.

Решението на Джалилов да се взриви по средата на деня, когато метрото е било сравнително празно, е още един знак, че нападението е било зле изпълнено или застрашено, добави Гибсън.

Руският в. "Комерсант" цитира във вторник източник, според когото службите за сигурност са имали сведения за планираното нападение и са били близо до разкриване на заподозрените.

"Ако първата (бомба) е била самоубийствено устройство, както изглежда, че е била, тогава тя може да е избухнала по-рано заради някаква грешка при направата. Или човекът е мислел, че го следят, и затова е взривил устройството, щом е преценил, че може, като все пак убие колкото е възможно повече хора", каза Гибсън.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8245 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
1

2017.04.17 | 15:43

4
след като поживее човек десетина години в русия,ще разбере истинските причини за взривовете.
надрусан педал

2017.04.07 | 17:10

2
жалко за родителите ти.

2017.04.10 | 19:26

3
а ти поживял ли си или само драскаш?

2017.04.06 | 21:18

1
Slava bogu ce sa deistvali amatjorski, inace ubitite shtjacha da sa mnogo povece! No kolko po-amatjorski trjabva da sa togava tainite slujbi na Russia, koito ne samogli da sprat tezi amatjori!? Egati i pijanicite! A ce za rusnacite coveshki zivot ne znaci nishto (samo 14 dushi znaci sa amtjori ubiicite) tova e svetovno izvestno! Jalko za nevinnite chora!

Добави коментар

Водещи новини