Служебният кабинет ще иска от новото НС актуализация на бюджета (обновена)

  • 05 април 2017 12:59

  • 4680
  • 4
Служебният кабинет ще иска от новото НС актуализация на бюджета (обновена)
©

Подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС ще струва на бюджета 130 млн. лв. през 2017 г.

Това заяви вицепремиерът по подготовката на председателството Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското след края на днешното редовно заседание на Министерски съвет. Сумата е значително по-голяма от предвидените 50 млн. лв. в Закона за бюджета за 2017, поради което по думите й бюджетът ще трябва да бъде актуализиран. Такова решение може да вземе само Народното събрание. На днешното си редовно заседание кабинетът разпредели 37 млн. лв. за подготовка на председателството, за да започнат обществените поръчки.

"Тези суми, които бяха разпределени днес, са: 10 млн. лв. за Народното събрание за продължаване на ремонта на зала „Св. София“, 8 млн. лв. за МВР, 14,3 млн. лв. за Министерски съвет, от които 8 млн. лв. са за ремонт Дом 2 в „Бояна“ и 6,3 млн. лв. за Националния център за подготовка на председателството. 1,2 млн. лв. са за Националната служба за охрана за закупуване на специализирана техника за осигуряване на сигурността на делегатите, както и превоза им. 2,8 млн. лв. са за бюджета на МВнР и 500 000 лв. за Министерството на културата. 388 000 лв. са за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, насочени към ремонта на правителствения ВИП А. Необходимостта от средства надвишава тези 50 млн. лв.“, разкри вицепремиерът.

За необходимостта от повече средства директорът на Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство Яна Дочева спомена още в средата на март. Предварителните оценки бяха, че за три години – от средата на 2016 до юни 2018 г., ще бъдат необходими общо 150 млн. лв. – за всяка година по 50 млн. лв. Дочева обясни обаче, че през 2016 г. са били изхарчени доста по-малко средства.

В петък ще бъде публикувано новото Постановление 208, касаещо интеграцията на бежанците, след като старият регламент беше отменен на извънредно заседание на кабинета миналия петък, разкри още Златева. „Работната група е на финален етап в подготовката на критериите. Тя е създадена много преди да бъде отменено Постановление 208. Има решение на Министерски съвет, съгласно което до петък трябва да бъде предложен нов текст на постановлението с много ясни критерии за интеграция“, посочи Златева.

Проектът на постановлението ще бъде качен и в интернет за обществено обсъждане, ще бъдат взети под внимание всичките коментари, получени в съответните законови срокове, каза вицепремиерът. Тя припомни, че сроковете за обществено обсъждане са два – съкратен 15-дневен и нормален от 30 дни. Преценка е на вносителя на кой от двата срока ще заложи.

Министерският съвет отмени Постановление 208 с мотива, че в сегашния си вид Наредбата на практика не функционира. Тя не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това, създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи, са основните мотиви за решението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4680 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.05 | 18:11

4
Поръчково изпълнение..за наивници!

2017.04.05 | 16:37

3
да, защо не!??! нали всички ние ще плащаме далаверите на комунистите от всички партии, както си е от 44та до днес...
не син

2017.04.05 | 16:37

2
Определено са нагли, но поне е ясно, че ще получат среден пръст !
Искане

2017.04.05 | 16:37

1
Нека бъде извършен ефективен контрол за направените разходи от началото на 2017г. !

Добави коментар

Водещи новини