Ето колко ще ни струва агнешкото за Великден и как да разпознаем замразеното от свежото месо

  • 05 април 2017 09:13

  • 4503
  • 4
Ето колко ще ни струва агнешкото за Великден и как да разпознаем замразеното от свежото месо
©

Броени дни преди Великден – колко ще ни струва агнешкото за трапезата и как да разпознаем замразеното от свежото месо, стана ясно в рубриката „Георги Георгиев на твоя страна” по Нова телевизия.

Замразено месо, внос от Нова Зеландия и Австралия, се предлага като свежо в търговската мрежа, предупреждават производители.

Във фермата килограм живо тегло върви между 4 и 5 лева, а в последните дни преди празника може да достигне и 6 лева за килограм. Така едно агне от 20-25 килограма можем да купим за средно 120-150 лева. В магазина обаче цената на килограм започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Т.е. от фермата до търговската мрежа месото поскъпва близо три пъти. През последната седмица агнешкият бут се е продавал най-евтино – в Бургас – 11.40 лв./кг, а най-скъпо – в Добрич и Кюстендил - около 15 лв./кг. В търговската мрежа плешката струва от 11.20 лв. в Бургас, до 14.90 лв. за килограм във Варна.

Доброто агнешко изисква добри грижи. Първо – обилна паша, второ - добра охрана. И най-вече – непрестанен труд.

Освен по-вкусно, агнешкото от обора ще ни излезе и по-евтино.

От обора до щанда то поскъпва почти тройно. Допълнително цената на агнешкото се надувала от прекупвачи, които обикаляли фермите, изкупували животните и ги продавали на търговците. Така за всеки килограм живо тегло слагали поне лев отгоре преди да достигне до магазина. А там надценките са поне двойни. Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава близо 16 лева килограма в Кюстендил. Плешката струва най-скъпо в Русе и Варна. Предпразнично обаче всеки развързва кесията и избира най-доброто за трапезата.

И тази пролет традиционно пазарът ще е залят от замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките дори били доставени още в началото на годината в някои от големите вериги преди да изостри вниманието на контролните органи, твърдят производителите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4503 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.12 | 09:47

3
баси лакомите селяни и прекупвачи!!! ще ям пилешко, но няма да ви пълня гушите, прошляци !!! ден - година храни...хаха
Петър

2017.04.12 | 09:47

4
Гражданино.Едно време имаше "РОДОПА" те купуваха животни те продаваха месото.Цена еднаква за цяла България и достъпна за всички.Но нали искате ЕС и пазарна икономика,няма да ревете сега.

2017.04.06 | 19:37

1
Свидетел съм за дейността на една овцеферма с 30о-400 овце майки.Тия овце освен слама не са виждали през зимния период .Анетата освен млекото на майката от сламата не са виждали концентриран фураж .През пролетното събуждане на растителността ,тези овце майки ги изкарват на па
Овчар

2017.04.07 | 09:38

2
Абе на слама не знам как ще я карат, виж на сено може.

Добави коментар

Водещи новини