Служебното правителство предлага край на гласуването в чужбина

  • 04 април 2017 13:54

  • 40286
  • 22
Служебното правителство предлага край на гласуването в чужбина
©

Главният прокурор да може да вади партии от изборите, предлага кабинетът по желание на президента Румен Радев.

Да няма повече гласуване зад граница на български избори предлага служебното правителство с промени в Закона за българското гражданство, публикувани за обществено обсъждане. С тях се променят и законът за вероизповеданията и Изборния кодекс.

На избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната, предлага с тези промени служебният кабинет. Те му бяха поискани от президента Румен Радев на съвещание в началото на миналата седмица, веднага след изборите.

Досега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България.

Главният прокурор да може да поиска от ЦИК изваждане на партия, коалиция или инициативен комитет от изборите, предвижда друга от промените, които предлага служебното правителство. Това ще става, ако прокуратурата прецени, че партията системно агитира на чужд език или заплашва по някакъв начин националната сигурност.

Пакетът законопроектни предвижда и забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави. Изключение се прави само при сключен междудържавен договор. Запазва се възможност чужди граждани да даряват пари при условие, че не фигурират в списъците на лицата, заподозрени в тероризъм.

Другите предлагани забрани за вероизповеданията са да получават дарения от политически партии, да получават анонимни дарения в размер над 1000 лв и да бъдат финансирани от лица, за които има подозрения, че се занимават с тероризъм. Религиозните организации са задължение да водят и регистър на даренията.

Ако законът бъде приет, вероизповеданията ще бъдат силно затруднени да приемат чужди граждани за религиозни служители. Това ще може да се случва само, ако поканените владеят български език и няма нито един българин, който да може да върши тяхната работа. Проектът предлага религиозните институции да не могат да бъдат представлявани от чужди граждани.

Всяка година вероизповеданията ще трябва да представят годишен финансов доклад за предходната календарна година. Той трябва да включва информация за приходите, разходите, безвъзмездно придобитото имущество и имената на дарителите.

Променя се и законът за политическите партии, където се записва, че вероизповеданията не могат да осъществяват дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Република България, включително чрез проповеди и разпространение на литература и информационни материали.

Предлага се десеторно увеличаване на глобите за нарушения. Сега таванът е 5000 лв, предлага се да стане 50 000 лв.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
40286 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2017.04.05 | 21:28

22
Преди да плюете, погледнете кой е най големият инвеститор в бг, точно така парите на българите които живеят в чужбина, без тях нашите майки,бащи баба, дядо ще умрат от глад.защо тогава да не могат да гласуват? След това ще е противо конституционно и ще падне подобно ограничен

2017.04.05 | 08:09

9
Кой ви излъга и изкуствено ви вдига самочуствието? Къде я видя тази статистика? А колко излизат заради вас извън Бг, а ако си бяхте останали в Бг , знаеш ли че тези 3 млн избягали щяха да произвеждат БВП неколкократно повече? Инвеститори били :))) Инвеститори са HP, Microsoft. Вие сте
данъкоплатец

2017.04.05 | 15:03

21
благодарение на същите тези,които дълги години не живеят в Българияа,хал хабер си нямат какво става,а и не ги инте- ресува,освен полуграмотните и изцяло неграмотни, незна- ещи дори български език "българи",живеещи в Турция.
Умник Гюро

2017.04.05 | 15:02

20
Ами това предателско червено правителство прави всичко възможно да дестабилизира България. Ако този генозиден закон се приеме, срещу България ще бъдат заведени стотици хиляди дела за нарушени човешки права... от самите Българи!
БЪЛГАРИН

2017.04.05 | 10:19

19
До Данъкоплатеца Малко тъпо звучиш. Прави разлика между тези хора в Турция които живеят постоянно там и ги използват за изборен туризъм, и тези които живеем и работим в чужбина и си плащаме данъците в България и имаме повече хабер за родината ни и милеем повече за нея от та
Радев

2017.04.05 | 10:04

18
Главният прокурор да може да вади партии от строя, пардон от изборите и да ги вкарва в ареста.
Аз

2017.04.05 | 08:33

17
Дреме ми дали ще гласувам или не !!! Нищо не зависи от изборите !!! Всичко е ФАЛШ !!!!!
Еееее айде де...

2017.04.05 | 08:10

16
Най-сетне,това трябваше да стане отдавна.
Ввв

2017.04.05 | 08:10

15
Добре че е Радев,че Тиквата е толко ограничена и продажна,че нищо няма да направи

2017.04.05 | 08:10

13
Този льотчик се мисли за сталин.....ама е много по-глупав. Както е тръгнал бързо ще стигне дъното на помийната яма.
asd

2017.04.05 | 08:10

14
Ех мъка, мъка няма да могат да гласуват турците, дето и дума не знаят на български нали. Мри в лайна, отрепко турска !
tz92

2017.04.05 | 08:10

12
Хората нямат какво да ядат, а те с какво се занимават...

Добави коментар

Водещи новини