Циклонът Деби взе пет жертви в Австралия

  • 04 април 2017 12:25

  • 2622
  • 1
Циклонът Деби взе пет жертви в Австралия
© gettyimages

Жертвите на циклона Деби в Австралия станаха пет, след като властите в щата Нов Южен Уелс извадиха от река телата на жена и двете й деца, предаде БТА, цитирайки АФП.

Трима души остават в неизвестност. Жителите на Куинсланд и Нов Южен Уелс се готвят да започнат разчистване на жилищните райони, където водата остави след себе си купища кал и отломки. Деби, класифициран като циклон от четвърта степен по петстепенната скала, връхлетя миналия вторник щата Куинсланд, придружен с разрушителни ветрове и проливни валежи. Бурята изкорени стотици дървета и изхвърли на сушата много лодки. Циклонът бързо се превърна в тропическа буря, но придвижвайки се на югоизток, продължи да излива порои над Нов Южен Уелс и Сидни.

В събота бурята, довела до евакуацията на десетки хиляди души, се придвижи към Тасманийско море и на хората бе позволено да се върнат по домовете си. Съветът на застрахователите в Австралия изчислява щетите, нанесени от Деби, на над 1 милиард австралийски долара (770 млн. американски долара). След като остави разрушителна следа в Североизточна Австралия, днес Деби достигна Нова Зеландия, което доведе до затваряне на магистрали и предизвика голямо свлачище, предаде Ройтерс.

Бурята се стовари върху части от Нова Зеландия, които все още се възстановяват от опустошително земетресение през ноември миналата година. Метеоролозите предупредиха, че поройните дъждове ще продължат няколко дни, а в някои райони през следващите две денонощия се очакват валежи, каквито нормално падат за три месеца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дуй

2017.04.04 | 12:52

1
Много лесно колиба става жертва.

Добави коментар

Водещи новини