9 храни, които ни разсънват

  • 04 април 2017 10:53

  • 3379
  • 0
9 храни, които ни разсънват
© gettyimages

Поредната нощ, прекарана в мятане, взирайки се в часовника и изчислявайки колко сън ще ви се събере тази нощ. Познато ли ви е това чувство?

Ако ви се случва често, а няма видима причина, помислете за храната, която ядете на вечеря. Дори и да звучи абсурдно, има някои храни, които могат да развалят добрия сън и да ви карат да се чувствате неспокойни. Вижте някои от тях, както и алтернативи, с които да ги замените.

Бекон

Мммм, бекон. Какво лошо може да има в тази ароматна, сочна и хрупкава ивица месо? Ами пречи на вашия сън, като за начало. Подобно на старото сирене, беконът и сушените меса съдържа големи дози на тирамин - аминокиселина, която държи мозъка буден и не му позволява да си почива.

По-добрият избор: Ако искате хрупкава и солена закуска преди лягане, почерпете се с пуканки - но внимавайте с излишните сол и масло.

Узряло сирене/ кашкавал

Това парче чедър сигурно е много вкусно и удобно за похапване пред телевизора, но може да ви накара да броите овце. Причината? Отлежали сирена, като чедър, пармезан, бри и гауда, съдържат аминокиселина, наречена тирамин, която стимулира производството на норепинефрин - невротрансмитер, който ни държи будни.

По-добрият избор: Една малка порция сирене преди лягане е отлична закуска, но заложете на пресни сортове.

Домати

Ако страдате от стомашен рефлукс, което е проблем при най-малко 20 на сто от населението, ще спите по-добре, ако избягвате доматите и други кисели храни преди лягане. Тези ароматни плодове добавят много вкус към салати, супи и готвени ястия, но и предизвикат киселини в стомаха - още повече, ако ги ядете малко преди лягане.

По-добрият избор: Изяжте една ябълка преди сън. Ще получите приятен вкус, витамини и никакво неприятно усещане, което да ви държат будни.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
3379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини