Пчелари се вдигат на протест срещу неоникотиноидите

  • 03 април 2017 15:46

  • 4089
  • 0
Пчелари се вдигат на протест срещу неоникотиноидите
© Фейсбук

Пчеларски сдружения организират протест срещу неоникотиноидите. Това са нов клас инсектициди, които, според бранша, вредят на пчелите.

Протестът е заплануван в София на 7 април - Световния ден на здравето. "Здравето на пчелите е застрашено пряко от неоникотиноидите, здравето на хората е застрашено косвено от неоникотиноидите, те са канцерогенни за тях", заявяват организаторите на протеста.

Те алармират, че неоникотиноидни инсектициди, с които се третират семена на слънчогледа и царевицата след засаждането им, проникват в почвата, в подпочвените води, преминават в растенията, които се засаждат на същото място през следващата година. По хранителната верига те попадат и в човешкия организъм. На 27 март изпълнителният директор на БАБХ подписа три заповеди, с които разрешава контролирана и ограничена употреба на трите забранени с мораториум в ЕС неоникотиноидни инсектицида.

"Искаме пълна забрана на неоникотиноидите в България, както е направено във Франция, искаме забраната им в целия Европейски съюз! Елате всички, които подкрепяте тази кауза - пчелари, природозащитници, природолюбители, туристи, лекари, учители, майки и граждани на нашата мила родна страна България", зоват от организаторите на протеста.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини