Изпитът по математика за кандидат-студенти в СУ ще се състои на 2 април

  • 31 март 2017 13:46

  • 1990
  • 0
Изпитът по математика за кандидат-студенти в СУ ще се състои на 2 април
© Novini.bg

Изпитът по математика от предварителната сесия за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се състои на 2 април от 14.00 часа. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

От 2016 г. форматът на изпита в СУ съвпада напълно с този на матурата по математика и включва общо 28 задачи. От тях 20 са задачите с избираем отговор от четири възможности. При тях кандидат-студентът отбелязва със знак Х кръгчето с буквата на съответния отговор.

Пет са задачите с отворен отговор, като при тях кандидат-студентът записва само отговора на задачата на съответния ред в листа за отговори. Има и три задачи с цялостно решение. При тях кандидат-студентът излага решенията на задачите в свитъка за решения, като трябва да се стреми да изложи решенията на задачите пълно, кратко и ясно, използвайки въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

При решаването на всички задачи се използват знания от различни теми от програмата по математика за задължителна подготовка в училище. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

Изпитът по математика в СУ продължава четири часа. На него кандидат-студентите могат да използват химикалки, пишещи в синьо, черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава използването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1990 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини