Лещата е новата суперхрана

  • 31 март 2017 09:36

  • 8570
  • 3
Лещата е новата суперхрана
©

Лещата е била част от хранителния режим, както на древните гърци, така и на древните римляни. Обикновените хора на практика се изхранвали с тази бобова култура, като замествали с нея хляба и месото. От хилядолетия насам лещата е основен хранителен продукт и в Русия.

Тя се усвоява лесно от организма и е изключително питателен продукт, който съдържа множество микроелементи, витамини, протеини (повече от всяко друго бобово растение) и минимално количество мазнини. Затова лещата е идеалната храна по време на диета за отслабване.

Древните гърци вярвали, че ежедневната консумация на леща правела хората по-уравновесени, по-търпеливи и засилвала имунитета им.

Скоро учените откриха още едно полезно нейно свойство. В тази бобова култура има веществото флавон, което не позволявало на раковите клетки да се развиват.

Много важно е да се отбележи, че това растението не натрупва в себе си токсични вещества от въздуха и почвата. Ето защо се приема за екологично чист хранителен продукт, без значение в коя точка на света се отглежда. Освен това съдържащите се в нея полезни за човека вещества не се променят при термична обработка.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8570 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.04.07 | 23:06

1
признак на бедност зловеща,а виж какво са днес,шкембе чорба и леща са скъп деликатес.Р,Р,
Пенсионер

2017.06.11 | 09:58

3
Сега,като я похвалиха ще поскъпне като боба

2017.06.11 | 09:58

2
Паницата леща възпитава продажници. Беднотията иницира кучешка лакомия и ненаситност. Гъз глава затрива. Ами четете история, бре хора! И Библията.

Добави коментар

Водещи новини