Опасността от предсрочни избори в Израел отмина

  • 30 март 2017 19:33

  • 1045
  • 0
Опасността от предсрочни избори в Израел отмина
© gettyimages (архив)

Опасността от предсрочни парламентарни избори в Израел отмина, след като бе обявено споразумение за бъдещето на държавното радио и телевизия, за което спореха премиерът Бенямин Нетаняху и финансовият министър Моше Кахлон, предаде БТА, цитирайки АФП.

Спорът бе за заместването на Службата за радиоразпространение, която ще бъде закрита на 30 април, от нов орган, Корпорацията за обществено разпространение. Според мнозина израелски анализатори основен фактор в кризата е желанието на Нетаняху да контролира информацията. Отначало израелският премиер подкрепяше смяната на службите, но впоследствие се противопостави на създаването на новия медиен орган. Това въвлече Нетаняху в пряк сблъсък с Кахлон, който защитава значителните държавни средства, които вече са инвестирани в реформата. Израелският премиер заплаши с предсрочни избори, ако не се постигне споразумение.

След поредица от срещи между Нетаняху и Кахлон канцеларията на министър-председателя обяви, че той "смята кризата за приключила". В Израел ще бъде създадена нова служба на държавното радио и телевизия. Информационният й отдел обаче ще бъде отделен от нея и ще работи по модела на частния сектор, заяви канцеларията на Нетаняху без повече подробности. Според критици на израелския премиер той е осъзнал, че журналистите от новия медиен орган ще са също толкова отрицателно настроени към него, колкото тези от досегашната служба на държавното радио и телевизия, отбелязва АФП. Други пък смятат, че Нетаняху е предизвикал кризата, за да отклони вниманието от водените срещу него и семейството му разследвания за корупция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини