Путин готов да се срещне с Тръмп или на Г-20, или във Финландия

  • 30 март 2017 18:13

  • 4232
  • 4
Путин готов да се срещне с Тръмп или на Г-20, или във Финландия
© gettyimages (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 заяви днес, че е готов да се срещне за първи път с американския си колега Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския по време на срещата на върха Г-20 на 7 и 8 юли в Хамбург в Германия, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Мисля, че тази среща между нас двамата може да се състои в рамките на серия от обичайни събития, като Г-20", каза той на международен арктически форум в северния руски град Архангелск. В случай, че срещата с Тръмп не може да се състои през юли, Путин предложи двамата да се срещнат във Финландия, ако тя организира тази година среща на Арктическия съвет, отбелязва АФП. На въпрос на модератора на международен арктически форум в Архангелск дали Финландия е съгласна да бъде домакин на среща на върха на арктическите държави, където Путин и Тръмп да се срещнат за пръв път, президентът Саули Нинистьо отвърна, че за страната му ще бъде чест. Финландия ще поеме ротационното председателство на Антарктическия съвет през май. Руският президент отговори на свой ред, че ще се радва да участва, ако бъде организиран такъв форум.

Путин заяви, че Русия има много приятели в САЩ, че трудните в момента двустранни отношения ще се върнат в правия път и че антируските санкции вредят на икономиките на САЩ и Русия. Той отрече Русия да се е намесила в президентските избори в САЩ, и увери, че контактите, които руски дипломати са имали в САЩ, са просто част от рутинната им работа. Всички противни твърдения са лъжи и провокации, каза Путин.

По думите му Русия многократно е предлагала на САЩ сътрудничество в киберсигурността, но не е получила положителен отговор. Путин каза, че ще обсъди тероризма с Рекс Тилърсън, ако американският държавен секретар посети Русия, и изрази надежда за конструктивно сътрудничество със САЩ по този въпрос. Руският държавен глава изрази готовност да работи с американския си колега в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и за възстановяване на близкоизточната страна от кървавата гражданска война.
Руският президент успокои САЩ, че страната има мирни намерения в Арктика - стратегическа територия заради големите залежи на петрол и природен газ.

"Няма да се бием, нито да бъдем в съревнование със САЩ там", заяви Путин. В същото време той предупреди, че "ако САЩ развият своя военна дейност, това ще представлява заплаха за Русия". "Онова, което правят САЩ в Аляска, засяга целия свят. Противоракетни системи са разположени там и те са сериозен проблем за световната сигурност сега", каза Путин. Той разкритикува също така отказа на военните самолети на НАТО да летят над Балтийско море с включени транспондери.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4232 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.05 | 15:35

4
Путин вече си прави каквото си иска. Велик лидер на своя народ.!

2017.03.31 | 19:11

3
ТРЪМП НЯМА ДА СЕ СРЕЩА С ПУТИН.
ама ха

2017.03.31 | 19:11

2
Ми не иска човека , насила хубост не става . То и без друго му се стъжни живота от срещите на сътрудниците му с представители на руското разузнаване преди изборите , сега само една нова среща и е готов за сваляне от поста .
МАМА ЦУЦА

2017.03.31 | 19:10

1
ФИЛИПЧО ..МАМА ..ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ СИ НЕГРАМОТЕН ПЕДЕРАСТ..ВИЖ СИ САМО ЗАГЛАВИЕТО..

Добави коментар

Водещи новини