Лавров: Порошенко се стреми да погребе Минските споразумения

  • 30 март 2017 10:18

  • 2342
  • 2
Лавров: Порошенко се стреми да погребе Минските споразумения
© Getty Images/Guliver

Президентът на Украйна Петро Порошенко се стреми да погребе Минските споразумения за уреждане на конфликта между Киев и Донбас, като хвърли отговорността за провала върху Русия и отцепниците в Източна Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, информира "Росийская газета".

Печатът в Русия цитира интервю на Лавров за вашингтонското издание "Нешънъл интерест". По думите му украинското правителство с действията си цели другите страни първи да се откажат от Минските споразумения. Според руския министър най-голямата грешка на Порошенко е, че след подписването на документа през февруари 2015 г. и при подкрепата, получена от Германия, Франция и Съвета за сигурност на ООН, той "не убеди своя парламент и опозицията, че става дума за изгодно споразумение, подкрепено от Европейския съюз, в който той искаше (Украйна) да влезе".

Лавров смята, че украинските власти "са се сблъскали със сериозна съпротива от страна на радикалите", които мислят, че правителството на Украйна е слабо и заемат засега изчаквателна позиция, разчитайки на предсрочни избори или дори нов "майдан", отбелязва "Взгляд".

Именно желанието на Киев другите страни в конфликта да заявят, че се отказват от Минските споразумения, обуславя според Лавров "и икономическата блокада (на сепаратистките републики), и забраната банките да обслужват населението в Източна Украйна", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2342 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2017.04.02 | 23:48

1
всичкото зло по света идва от русия
Ники

2017.04.02 | 23:49

2
всичкото зло от тези идиоти като теб

Добави коментар

Водещи новини