Абас отхвърли регионалните решения на палестинския въпрос

  • 29 март 2017 21:52

  • 1439
  • 0
Абас отхвърли регионалните решения на палестинския въпрос
© gettyimages (архив)

Палестинският президент Махмуд Абас заяви пред събралите се в Йордания държавни глави на арабски страни, че отхвърля всички решения на израелско-палестинския конфликт, които са "временни" или "в регионален план", предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Много израелски представители подкрепят регионалното уреждане на един от най-отдавнашните конфликти в света. Те искат преди всичко арабските държави да признаят еврейската държава, преди да възобновят преговорите с палестинците, отбелязва агенцията. Този процес е точната противоположност на мирната инициатива, на която от 2002 г. се опира арабската дипломация. Тя предвижда всички страни от Арабската лига да признаят Израел, след като бъде постигнато създаването на палестинска държава в границите от 1967 г., което означава прекратяване на окупацията на Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим.

Абас подчерта, че държи на тази инициатива и заяви, че временните и регионални решения ще бъдат неефикасни. Освен това той посочи отново въпроса за израелските колонии в окупираните територии, в които в момента живеят над 600 000 заселници, като основна пречка пред мира. В петък координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов заяви, че Израел не е взел "никакви мерки", за да изпълни резолюцията на ООН от края на декември, осъждаща колониите и разкритикувана от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, припомня АФП.

Вчера Абас се срещна със специалния представител на Доналд Тръмп, натоварен с международните преговори, Джейсън Грийнблат, няколко дни преди посещението си в Белия дом. Очаква се йорданският крал Абдула Втори и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси също да посетят САЩ скоро. "Всички тези срещи ще имат позитивно отражение върху палестинския въпрос", заяви Абас. Грийнблат окачестви вчерашната си среща с Абас като "много позитивна".

Палестинците се надяват, че арабските лидери ще им окажат ясна и единна подкрепа, която ще могат да изтъкнат пред президента на САЩ, който неотдавна изглежда скъса с решението с две държави, отбелязва АФП. Публикувано днес проучване показва, че подкрепата за изтеглянето от Западния бряг сред израелските евреи е спаднала от 60 на сто през 2005 г. до 36 на сто тази година.

Саудитският крал Салман се е срещнал с египетския президент Ас Сиси в кулоарите на срещата на Арабската лига и са обсъдили подобряване на отношенията. Двамата държавни лидери са си разменили покани за посещения, които са били приети, се казва в изявление на египетското президентство, цитирано от Ройтерс. Двете страни имат разногласия относно Сирия и предаването на два острова в Червено море от Египет на Саудитска Арабия, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини