Северна Корея се готви за шести ядрен опит?

  • 28 март 2017 21:19

  • 11993
  • 3
Северна Корея се готви за шести ядрен опит?
©

Американски център за анализи, наблюдаващ Северна Корея, заявява, че сателитните снимки показват възможна подготовка за подземен ядрен опит, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и АП.

Изследователите, пишещи в сайта "38 норт", съобщават, че снимките са направени в края на миналата седмица на ядрения полигон Пунге-ни, близо до североизточното крайбрежие на Северна Корея, където бяха извършени досегашните пет ядрени опита. Те показват превозни средства и ремаркета с техника на входа на тунел. На някои от снимките се виждат и обекти, може би комуникационни кабели, които могат да се използват за започване на опита и за събиране на информация. Освен това водата от тунела се изпомпва. Според изследователите от центъра целта може би е да се запази тунелът сух за разполагане на техниката.

Комбинацията от тези фактори подсказва, че подготовката за опит е в ход, включително разполагането на контролноизмервателни уреди. Снимките обаче не дават недвусмислени доказателства за наличието на ядрено устройство или за момента, когато ще бъде извършен опитът. Липсата на активност в други части на полигона може да означава, че подготовката е достигнала последен стадий. "Тъй като Северна Корея знае, че светът я гледа й е способна на измама, трябва да сме внимателни, преди да обявим, че наистина предстои ядрен опит", подчертава аналитичният център, цитиран от Ройтерс.

Международните опасения от ядрената и ракетна програма на Северна Корея се засилват. Пхенян извърши миналата година два подземни ядрени опита, последния от които през септември. Предвиждането на ядрените опити обаче е трудно, защото се извършват под земята, припомня АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
11993 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.04.13 | 11:22

3
Могат хората - правят го. Какво толкова??!
прошко

2017.04.05 | 18:41

2
Колкото си по як толкова си по уважаван -принцип..!!
За Пирин

2017.04.05 | 18:22

1
Така не отравят ли района? доста радиация трябва д аплува над Корейския полуостров. Той не е много голям.

Добави коментар

Водещи новини