Мистериозни области на Плутон може да съдържат вещества отпреди раждането на Слънчевата Система

  • 28 март 2017 18:13

  • 1787
  • 0
Мистериозни области на Плутон може да съдържат вещества отпреди раждането на Слънчевата Система
© Getty Images

Мистериозните области на Плутон, които приличат на змийска кожа може да съдържат вещества, които предшестват раждането на Слънчевата система, посочват учени, цитирани от Space, пише агенция Фокус.

Сондата New Horizons на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), забеляза странния пейзаж в източната част на прочутото “сърце” на Плутон по време на историческото си прелитане през миналия юли. Компютърни модели, създадени от екипа на експедицията предполагат, че “люспите” всъщност са плътно групирани възвишения с височина приблизително 500 метра. “Относителното разстояние помежду им от между 3 и 5 километра ги прави едни от най-стръмните формирования, наблюдавани на Плутон,” казва Оркан Умурхан от NASA.

Измерванията на New Horizons показват, че в региона, покрит със “змийска кожа”, преобладава метан и отчасти вода. Люспообразните върхове вероятно се състоят от чист метанов лед или от лед от метанов клатрат - метанови молекули, обградени от водни молекули, обяснява Умурхан.

Не е ясно дали чистият метанов лед е достатъчно здрав, за да поддържа толкова стръмни склонове за дълги периоди от време при условията на Плутон. Ако вместо това възвишенията се състоят от метанови клатрати, които на Земята се срещат дълбоко в океаните, то това би било забележително, според Умурхан.

Последните изследвания предполагат, че метановите клатрати в ледените луни във външната част на Слънчевата система и в пояса на Кайпер са се формирали преди раждането на самата Слънчева система - в първичната слънчева мъглявина. Това ги прави потенциално едни от най-древните материали в Слънчевата система, изтъква Умурхан.

Последвайте канала на

Novini.bg
1787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини