Лондон след Брекзита ще е ключов партньор на ЕС

  • 28 март 2017 15:34

  • 4322
  • 0
Лондон след Брекзита ще е ключов партньор на ЕС
©

Лондон ще остане отворен към Европа и ЕС дори и след Брекзита, заяви кметът на британската столица Садик Хан, който призова британското правителство да гарантира на живеещите във Великобритания граждани на ЕС, че ще могат да останат в страната, предаде Ройтерс.

"Истината е, че Лондон винаги ще остане ключов партньор за Брюксел и всяка европейска нация дълго след приключването на Брекзита", заяви в реч в Брюксел Хан, който водеше кампания за оставане на Великобритания в ЕС.

Ден преди британският премиер Тереза Мей да изпрати писмо, с което официално уведомява Брюксел, че Великобритания планира да напусне ЕС, Хан призова европейските лидери да не наказват Великобритания заради Брекзита и отбеляза, че са се появили първи положителни сигнали.

"Не виждам никакви доказателства от срещите вчера и тази сутрин за желание на ЕС да накаже Великобритания или гражданите ни заради приетата през юни м.г. позиция", каза Хан в изявление след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

По-късно Садик Хан ще се срещне и с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

Хан заяви, че лошо споразумение по Брекзита ще отреже ЕС от единствения му истински глобален финансов център и ще породи опасността компаниите за финансови услуги да се прехвърлят в Ню Йорк, Сингапур или Хонконг.

Първият кмет мюсюлманин на Лондон, който е бивш правозащитен адвокат, заяви, че ако Тереза Мей даде гаранция, че гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания, това ще е "идеалната проява на добра воля".

"Разбира се, приканвам ЕС да направи същото за британските граждани, които живеят в други страни от ЕС", заяви Хан, който е син на пакистански имигранти.

Лондон е с население над 8 милиона души и в него живеят над 1 милион души от други страни на ЕС. Мнозинството избиратели в столицата гласуваха за оставане в ЕС на референдума от 23 юни.

Хан е започнал кампания "Лондон е отворен", за да напомни на хората, че въпреки Брекзита Лондон остава гостоприемно настроен към чуждестранните граждани и компании.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини