Съдят банда, продавала бебета в Гърция

  • 28 март 2017 12:52

  • 5743
  • 0
Съдят банда, продавала бебета в Гърция
© Gettyimages

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд организирана престъпна група от 11 човека за търговия с новородени в съседна Гърция. Престъпната група е извършвала незаконната дейност в периода 2009 - 2011 година.

Бандата била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна, които пребивавали в град Ламия в Гърция. Чрез посредници мъжът намирал бременни жени от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход, като лично организирал транспортирането им до Ламия и настаняването им в квартира. След това двамата организирали и приемането на бременните жени в болнично заведение, в което те да родят децата си. Двамата се заемали и с намирането на гръцки семейства, които да купят децата.

Организаторът на схемата дори осигурявал и "баща" на новороденото, който се преструвал на втори родител на детето и полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение, както и след това - до реализиране на сделката. След изписването от болницата на родилките и техните бебета за тях се грижили членовете на организираната престъпна група Елена Ж. и Павлина Д., които били роднини на Светла Ж.

Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро. Александър прибирал по-значителната част от сумите, а за посредника, осигурил бременната и контакта й с Александър, както и за родилката сумите били незначителни. Всички членове на престъпната група набирали и транспортирали бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. След раждането на бебета в Гърция, майките им подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

По информацията от разследването на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната група са установени 14 случая на бременни жени, които са продали бебета си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция. На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър Т. и Светла Ж., и членовете - техният син Илиян Ил. (25 г.) и Елена Ж. (39 г.), които са от Варна. Освен тях в схемата са участвали и Павлина Д. (57 г.) от Снежина, Николай М. (33 г.) от Провадия, Георги Ст. (46 г.) от Бургас и други. Предстои процесът срещу 11-те подсъдими да бъде насрочен за разглеждане в Специализирания наказателен съд в София.

Разследването е продължило няколко години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини