Словенският президент: Искаме да сме в първия кръг на Европа на няколко скорости

  • 27 март 2017 21:47

  • 4984
  • 0
Словенският президент: Искаме да сме в първия кръг на Европа на няколко скорости
©

Словения поиска да е в първия кръг на евентуална "Европа на няколко скорости", за която настояват някои европейски лидери след Брекзита, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Националният интерес на Словения, в случай на Европа на няколко скорости, е да е сред бързо напредващите страни", заяви словенският президент Борут Пахор на съвместна пресконференция в Любляна с полския си колега Анджей Дуда. Пахор обаче посочи, че предпочита сценария с интеграция с една и съща скорост за 27-те членки на ЕС и разглежда варианта за различни пътеки на придвижване "само ако липсата на консенсус пречи да се отиде към повече интеграция".

Полският президент, чиято страна твърдо се съпротивлява на идеята за Европа на няколко скорости, призова "да се даде отпор на сепаратистките тенденции, които целят да създадат някакви клубове в ЕС". Хипотезата за Европа на няколко скорости се защитава най-вече от Париж и Берлин. Идеята е съживяване на ЕС след сътресението от Брекзита, но тя се сблъсква с отказа на редица страни от Централна и Източна Европа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини