Тереза Мей се срещна с първия министър на Шотландия

  • 27 март 2017 21:33

  • 6657
  • 1
Тереза Мей се срещна с първия министър на Шотландия
© gettyimages

Премиерът на Великобритания Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в се срещна с първия министър на Шотландия Никола Стърджън за пръв път, след като блокира опита на Шотландия за втори референдум за независимост, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Стърджън и Мей не успяха да намерят допирни точки на продължилата един час среща. Стърджън заяви след това, че срещата е преминала в сърдечна обстановка, но Мей не е направила никакви отстъпки от позицията си, което е породило разочарование у шотландския първи министър. Стърджън очаквала, че Мей ще обсъди кои правомощия може да се прехвърлят от Брюксел на регионалното правителство на Шотландия след Брекзита, но нямало желание за водене на такива преговори.

Очаква се утре регионалният парламент на Шотландия да подкрепи предложението на Стърджън за организиране на втори референдум за независимост и да й даде правомощия да започне преговори с правителството на Мей. На първия референдум през 2014 г. шотландците гласуваха против независимостта с 55 на 45 процента, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.28 | 11:22

1
Обзалагам се че при евентуален референфум шотландците ще изразят воля да останат в пределите на Обединеното крралство.

Добави коментар

Водещи новини