ПАСЕ: Българските граждани имаха възможност да направят свободен избор

  • 27 март 2017 15:39

  • 3275
  • 7
ПАСЕ: Българските граждани имаха възможност да направят свободен избор
© Булфото

Гражданите на България имаха възможност да направят свободен избор в добре организирани избори, въпреки че все още има някои недостатъци, коментира на пресконференция днес Мари-Кристин Далоз, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Европа /ПАСЕ/. Днес международните наблюдатели на вота у нас направиха предварително изявление със заключенията си от мониторинга, преди излизането на окончателния им доклад.

По думите на Далоз Изборният кодекс позволява на всички граждани, независимо от етническия им произход, да изберат свои представители в парламента.

Тя каза още, че делегацията е била информирана от различни събеседници за случаи на вмешателство от страна на правителство на друга държава в изборния процес. Новото Народно събрание на България ще носи отговорността да работи за намаляване на напрежението в страната и извън нея, коментира тя.

Мари-Кристин Далоз декларира, че парламентарната асамблея остава на разположение на новоизбрания парламент, за да продължи сътрудничеството в рамките на мониторинга, с цел да се подобри изборното законодателство.

Предишните препоръки на Службата за демократични институции и правата на човека на ОССЕ /СДИПЧ/ и Венецианската комисия, които остават да бъдат разгледани, включват препоръки за избирателните права, докладване на предизборното финансиране и системата за подаване на жалби и обжалване.

Кампанията позволи на участниците да се състезават за подкрепата на електората, каза Роман Якич, председател на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИПЧ.

Според него обаче по отношение на законите и правилата за провеждане на изборите все още има какво да се подобри, за да отговорят на препоръките на ОССЕ и на други международни стандарти.

Той посочи, че Изборният кодекс забранява провеждането на кампания на друг език, освен на български, което е нарушило възможността на някои от участниците да общуват с електората си, а някои партии са използвали кнесофобска реторика, главно срещу ромската и турската общности.

Медиите осигуриха на участниците платформа да представят гледните си точки чрез дебати, публицистични предавания и платени реклами. Въпреки че участниците използваха активно безплатното време, осигурено от обществените медии, слабото отразяване в новините по телевизията и радиото и ограниченото редакторско съдържание в печатните медии значително ограничи информацията, която беше достъпна за гласоподавателите, смятат наблюдателите.

Според тях като цяло изборната администрация е работила професионално и прозрачно, а избирателният процес в изборния ден е бил прозрачен, но някои процедурни недостатъци са се наблюдавали по време на броенето в секции, посетени от наблюдателите.

Участниците в предсрочните парламентарни избори могат да се обърнат свободно към своите избиратели, като кампанията беше сдържана и като цяло характеризирана от обществено разочарование от политика и изборна умора, е друга констатация на наблюдателите. Правната рамка до голяма степен дава предпоставки за провеждането на демократични избори, а измененията след изборите през 2014 г. отговарят на някои предишни препоръки за подобрение, но са необходими още усилия, посочиха те в изявлението си.

Направени са много стъпки в правилната посока, но все още очакваме част от препоръките да намерят място в законодателството, коментираха наблюдателите, цитирани от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3275 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Tsenko

2017.03.28 | 20:44

7
Mojeha da napraviat svoboden izbor,no niamaha podhodiashtia za tiah izbor.
какъв свободен избор???????

2017.03.28 | 14:45

6
САМО ИЗРОДИ,КРАДЦИ,ПОПУЛИСТИ и ОТКРОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. ПЛАНЪТ РАН ЪТ В ДЕЙСТВИЕ НА 100%.
гост

2017.03.28 | 14:45

5
Избор между лай.но и гов.но!
Умник Гюро

2017.03.28 | 14:44

3
Време е БКП/БСП да бъде поставена извън закона заради геноцида към българския народ.
оня с коня

2017.03.28 | 14:45

4
Време е предателите да увиснат на въжето заедно с платени драскачи като теб. По времето на Живков бяхме 9 милиона. Във всяко село и училище имаше лекар , престъпниците бяха в затвора а къщите ни на село дори не се заключваха.
Льольо

2017.03.28 | 14:44

2
Време е всички партии да бъдат поставена извън закона заради геноцида към българския народ.
оня с коня

2017.03.28 | 14:44

1
Лично Цветанов обиколи всички фирми приближени до герб за да напомни на шефовете , че ако работниците не гласуват за герб ще изчезнат. Бедния потънал в дългове работник гласува за герб не от друго а от страх.

Добави коментар

Водещи новини