Харесайте facebook страницата ни

ВАП започва проверка по сигнал за неспазване на Кодекса на труда

© Булфото (архив)

Върховната административна прокуратура е образувала преписка по медийна публикация по повод сигнал за лишаване на работници и служители от получаване на обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, дължимо по силата на Кодекса на труда.

Това е конкретният повод са самосезирането, като от ВАП е съобразено, че законовите разрешения на правото на обезщетение и в други хипотези на прекратяване на трудовото правоотношение не носят същностни различия. На тази основа, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес е сезиран изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност последва нарочна заповед от ангажирания административен орган, с която, считано от датата на издаването ѝ, се задължават контролните органи, при установяване на неизплатени обезщетения, свързани с прекратяване на трудово правоотношение, да издават задължителни за изпълнение предписания, както и да образуват административнонаказателни производства. Ефектът от проверката на ВАП се открива в предприемането на действия, насочени към защита на законоустановени права на работниците и служителите, включително за ангажиране на администратвнонаказателната отговорност при нарушенията на трудовото законодателство.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар