Албания отвори архива на тайната полиция на Енвер Ходжа

  • 27 март 2017 13:51

  • 11246
  • 1
Албания отвори архива на тайната полиция на Енвер Ходжа
© Getty Images/Guliver

Албанското правителство отвори архива на бившата тайна полиция Сигурими повече от 26 години след падането на комунизма, в опит да успокои албанската политическа сцена, на която обвиненията за сътрудничество с тази полиция, често без никакви доказателства, са много ефикасно оръжие за дискредитиране.

В архива на прочутата тайна полиция има милиони страници документи и десетки хиляди досиета.

Както посочва "Ютарни лист", наследството на Енвер Ходжа, който управлява Албания четири десетилетия до смъртта си през 1985 г., продължава да трови албанската политика.

Това би трябвало да изкорени злото, което продължава да трови албанското общество. Като премахването на абсцес - болезнена, но неизбежна хирургическа операция, оценява албанският писател Исмаил Кадаре.

По време на управлението на Енвер Ходжа над 100 000 души са пратени в трудови лагери, 20 000 в затвори, а около 6000 са убити или изчезват. През декември 2016 г. бе основан независим орган, комисия, която да води през архива онези, които искат да разследват съдбата на близките си или нечия друга. Комисията бе упълномощена също да издава удостоверения за несътрудничество с комунистическия режим, което днес е условие за заемането на каквато и да било публична длъжност.

Все пак доказателствата за сътрудничество със Сигурими са много редки. 26 години след падането на комунизма само двама политици публично признаха за сътрудничеството си със Сигурими, а някои политици на по-ниски позиции дискретно се оттеглиха от публичния живот след като против тях бе поведена кампания от този тип.

Въпреки отварянето на архивите на Сигурими много въпроси вероятно ще останат без отговор. Много документи са унищожени по време на прехода, но и след това, заяви бившият директор на архива на министерството на вътрешните работи Кастриот Дервиши. Той добави, че няма да бъде лесно да бъде установена истината, но е важно да се стигне до факти за един от най-репресивните режими на 20 век, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Професор

2017.03.31 | 18:49

1
Хмммм , албанците си имат лустрация , а ние НЕ :(

Добави коментар

Водещи новини