Ето как протичат изборите в чужбина

  • 26 март 2017 15:32

  • 6337
  • 0
Ето как протичат изборите в чужбина
© Булфото

В 371 секционни избирателни секции в 70 държави гласуват нашите съграждани в чужбина.

Избирателната активност в Турция е близка до тази от президентските избори през ноември миналата година. 7 000 души са гласували в областите Бурса, Ялова, Коджаели и Истанбул. Това са последните междинни данни за избирателната активност към 13 ч., съобщени от българското генерално консулство в града. Най-много гласове са подадени в секциите в Истанбул - около 4 000, а в Бурса право на глас са упражнили над 2 000 души, информира БНР. Драстичното намаляване на броя на секциите, с повече от сто в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, води до голяма активност, но не по принцип – брой на пуснати бюлетини, а на придвижването на избиратели между различните общини в Истанбул. С автобуси и микробуси в генералното консулство пристигат изселници от Авджълар, Есенюрт, Карач и други квартали. Опашката на улицата пред дипломатическото ни представителство не пада под 50-60 души. Масово хората се оплакват от големите опашки и дългото чакане, предизвикани от попълването на ръка на декларациите, че лицето няма да гласува на друго място. На желаещите да подадат вота си се раздават сандвичи и напитки. Организиран е и безплатен транспорт за превозване на гражданите към различни избирателни секции. На около 200-300 метра от двете най-големи секции - тези в Авджълар и Есенюрт, не са премахнати транспаранти с агитационно съдържание в полза на конкретна политическа сила. Пред училището, където се провеждат изборите в квартал Есенюрт, активисти се възползваха от струпването на множество хора, за да ги агитират да гласуват с "да" на предстоящия на 16-и април в Турция референдум за промяна на Конституцията.

При засилен интерес преминава гласуването за българските парламентарни избори в Димитровград в Република Сърбия. В населения предимно с етнически българи град освен местните гласуват и доста хора, които са на екскурзия в района.

При обичайно висока активност протичат изборите във Великобритания
. Според наличните данни към 13.30 ч. българско време около 4 000 души са гласували в общо 58-те избирателни секции в Обединеното кралство. Няма съобщения за нередности. Дори на места с по-компактно българско население като лондонските квартали "Стратфорд", "Тотнъм" и "Баркинг" отчитат много по-бързо обслужване на гласоподавателите от предишни години най-вече поради разкриването на допълнителни секции в повече персонал и по-добра организация. Пред избирателната секция в лондонския квартал "Баркинг" обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче няма. Защо, пояснява Николай Везенков от местната комисия: Тази година ЦИК разреши да направим две секции тука при нас. Секциите са от по седем членове и процесът върви много по лесно. Николай Везенков допълни, че още в седем часа е имало около 50 човека, които обаче са били обслужени бързо поради стройната организация. По две секции тази година са отворени и в още два квартала на Лондон – "Тотнъм" и "Стратфорд".

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. Над 300 души са гласували до 12.00 часа българско време в трите секции, разкрити в Генералното консулство в Мюнхен. В две от секционните комисии са сложени допълнителни кабини за гласуване. Декларациите се попълват на място в изборните помещения. Няма образувани опашки, а гласуването отнема няколко минути.

В Италия се очаква повишен интерес за гласуване от българските граждани. Избирателните секции са 12, с три в повече от изборите за президент през 2016 година. Интересът е повишен и той ще намери отражение по цялото протежение на Апенините, както следва: в посолството в Рим, две секции в Генералното ни консулство в Милано, по една в Римини, Сиена, Флоренция, Понтедера край Пиза, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Бари, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте – селище с около 4000 жители, от които около 200 души са българи, намиращо се в южната област Калабрия.

Две избирателни секции има в Малта – в градовете Бурджиба и Сейнт Джулиан. Италианските медии съобщават за предсрочните парламентарни избори у нас. Смята се, че е трудно да се определи какъв ще е крайният резултат, от който вероятно няма да има ясно изразен победител за оформяне на правителство. От участващите 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета се смята, че главният спор е между консерватори и социалисти.

С добра избирателна активност протича денят в Кипър. За първите два часа след отварянето на 7-те секции своя вот за народни представители дадоха почти 500 българи, а до 13 часа бюлетината вече пуснаха 1280 наши сънародници. Най-много са гласувалите в столицата Никозия – 401 души общо в двете избирателни секции. Най-натоварена до момента в цялата страна е секцията в българското посолство, където досега са регистрирани 303-ма гласували. Данните съобщи за "Хоризонт" българският посланик в Кипър Христо Георгиев. Изборният ден навсякъде на острова протича нормално, без напрежение, няма образуване на големи опашки за гласуване. До момента не са регистрирани нарушения. Известно забавяне създава попълването на декларациите в изборното помещение, в присъствието на член на Секционната избирателна комисия, както изисква решението на ЦИК. Създадена е обаче добра организация, така че това да не доведе до утежняване на процеса и затруднения за желаещите да гласуват.

До 13 часа българско време в Испания са гласували над 3500 души – 2230 от тях са в консулски окръг Мадрид и 1250 – в 11-те секции в консулски окръг Валенсия. В трите секции в посолството в Мадрид са гласували 714 души. Много голяма е и активността в Памплона и Барселона – там са гласували над 200 души в една секция. Общо секциите е Испания са 38.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини