Откриха нов метод за лечение на депресия

  • 26 март 2017 14:24

  • 32502
  • 2
Откриха нов метод за лечение на депресия
© Gettyimages

Учени от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Диего откриха потенциално ново, по-бързо лечение на депресия, съобщи ЮПИ.

Стандартното лечение на депресия включва употреба на антидепресанти. Те обаче нямат незабавен ефект. Някои пациенти прибягват до употреба на няколко вида антидепресанти, за да се получи желаният ефект.

Новото изследване установило, че потискането на ензима GLO1 (Глиоксалаза 1) при мишки облекчило симптомите на депресия и въздействало значително по-бързо от лекарството "Прозак".

Ензимът GLO1 обикновено отстранява страничния продукт при генерирането на енергия от клетките. Оказало се, че потискането на ензима увеличава активността на някои неврони в мозъка и това има благотворен ефект. Учените тествали редица антидепресанти и сравнили реакциите у мишки, които не били лекувани, с тези у гризачи, които били лекувани чрез потискане на GLO1, и с онези у мишки, които били лекувани с "Прозак". Резултатите показали, че потискането на GLO1 намалило подобните на депресия симптоми за 5 дни, а лекарството "Прозак" - за 14 дни.

Методът все пак е изпробван единствено с мишки и ще минат години, преди да бъде тестван с хора, но учените увериха, че GLO1 предоставя мишена за разработване на нови терапии. Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Psychiatry, уточнява БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
32502 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Людмил Трифонов

2017.09.10 | 17:28

1
Описаният по-горе метод за влияене върху депресията е поредното академично недоразумение в областта на медицината. Това не е лечение, а временно подтискане на симптомите. Депресията се дължи на развиваща се в главния мозък бавна невроинфекция. Причинителят е "инфекциозе
Аман Чернев

2018.03.07 | 23:24

2
Стана интересно, продължи в следващия прозорец моля.

Добави коментар

Водещи новини