Кари Лам - първата жена начело на администрацията на Хонконг

  • 26 март 2017 13:13

  • 699
  • 0
Кари Лам - първата жена начело на администрацията на Хонконг
© Getty Images

Кари Лам стана първата жена, избрана за ръководител на администрацията на китайския автономен район Хонконг. Лам ще има тежката задача да намали политическото напрежение, но противниците й се опасяват, че тя ще задълбочи разделителните линии в бившата британска колония, предаде Франс прес.

Привържениците на Лам, избрана днес от избирателна колегия, състояща се в голямата си част от представители на елита, поддържащ Пекин, хвалят нейното постоянство и компетентност.

Преди да влезе в политиката, 59-годишната Лам гради кариера като държавен служител. До началото на тази година тя беше заместничка на досегашния главен администратор на Хонконг, Лян Чунин. Критиците му го обвиняваха, че е марионетка на Пекин и неговата непопулярност се отрази и на приемничката му.

Ненавиждана от демократичния лагер, Лам е критикувана от противниците си за предаността към Лян Чунин.

Негативният й имидж беше подсилен, след като през 2014 г. Лам подкрепи проекта за реформи, защитаван от Пекин, който опозицията обяви за псевдодемокрация.

Проектът изкара десетки хиляди жители на Хонконг на улични протести с искане за истински всеобщи избори. Въпреки това Пекин не направи никакви отстъпки.

Кари Лам не се ангажира с нови дебати за възможността за политическа реформа, опитвайки се по-скоро да постигне консенсус в социалната сфера. В предизборната кампания тя се представи като радетел на промяната, съсредоточавайки се върху проблеми като бедността и жилищното строителство, които също будят недоволство в бившата колония, върнала се под контрола на Китай през 1997 година.

Лам е смятана за кандидат на Пекин и до голяма степен беше разглеждана като фаворит. Когато през януари тя се оттегли от поста на заместник-администратор, за да започне кампания, Китай бързо одобри оставката й. На Пекин обаче бе нужен повече от месец да одобри оставката на основния й съперник, бившия финансов министър Джон Цанг.

Кари Лам се ползва с подкрепата на по-възрастните жители на автономния район, а Цанг - представител на върхушката и смятан за по-умерен - с тази на младите хора.

Лам обеща да се опита да "върне вярата и надеждата" в бъдещето на Хонконг. Наред с това обаче, тя заяви, че възнамерява "да укрепи отношенията между Хонконг и Китай".

Нашият дом Хонконг страда от дълбоки разделения и натрупа много разочарования. Мой приоритет ще е да излекувам тези рани, заяви Лам след победата си.

Според нея няма място за отцепническите искания на младите активисти, провокирани от неуспеха на протестното движение през 2014 година.

Лам си навлече подигравки с опитите да изглежда като жена от народа - оказа се, че не знае как да използва популярна сред съгражданите й карта за метрото, нито откъде да си купи тоалетна хартия в град, изобилстващ от супермаркети и магазини.

Последвайте канала на

БТА
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини